Wykonanie
20 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylem
Chili con carne to danie przyrządzane z
mięsa wołowego ugotowanego w niewielkiej ilości
bulionu z dodatkiem warzyw i przypraw. Potrawę robi się dość łatwo, choć nie zawsze szybko. Trzeba na początku ugotować
wywar wołowy tradycyjnym sposobem z
włoszczyzną,
owocami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi, a następnie przyrządzić potrawę.
Chili con carne podawane z
bagietką polaną sosem vinaigrette stanowi znakomitą gorącą przystawkę. Może też spełniać funkcję drugiego dania, jeśli zaserwujemy je z
ryżem,
kaszą lub
makaronem.
Chili con carne

Składniki na 4 porcje:40 dag
mięsa wołowego (
rozbratel bądź ligawa)2
cebule średniej wielkości2 ząbki
czosnku25 dag
czerwonej fasoli konserwowej30 dag
pomidorów2 łyżki
koncentratu pomidorowego 30-proc.2 czerwone
papryczki chili500 ml
bulionu wołowego1 łyżeczka
przyprawy chili1 łyżeczka startej
gorzkiej czekolady1 łyżka posiekanej
kolendrysól i
pieprzSposób przygotowania:
Mięso umyć i pokroić w kwadraty.
Fasolę odsączyć z zalewy.
Cebulę oraz
czosnek obrać,
pomidory (sparzyć i zdjąć skórkę), następnie wszystkie warzywa drobno posiekać.Na rozgrzanym w rondlu
oleju zeszklić
cebulę,
czosnek oraz
paprykę, dodać
mięso i smażyć 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Oprószyć
mąką i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać drobno posiekane
chili,
pomidory, koncentrat,
bulion,
czekoladę, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Doprawić
solą,
pieprzem oraz
kolendrą do smaku.Serwować z
ryżem lub
bagietką polaną sosem vinaigrette.

