Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia PolskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)6 kwaśnych zielonych
jabłek obranych i pokrojonych w półcentymetrowe plasterki1/2 szklanki
rodzynek a jeszcze lepiej
suszonych żurawin1.5 szklanki
brązowego cukruszczypta
cynamonu1 opakowanie
ciasta filo (phyllo)
olej lub stopione
masło1/2 szklanki pokruszonych
ciastek migdałowych lub
razowych herbatników1/2 szklanki świeżych lub rozmrożonych
malin40 dag
jogurtu waniliowegoStrudel
jabłkowy z
ciasta filo - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 170-180°C.
Jabłka włóż do rondla o grubym dnie, dodaj
rodzynki,
cukier i
cynamon, wlej odrobinę
wody i duś, aż będą miękkie (10 minut). Ostudź w sosie. Ułóż 2 warstwy
ciasta filo jedna na drugiej. Powierzchnię posmaruj
olejem albo
masłem i posyp pokruszonymi
ciastkami. Przykryj 2 warstwami ciasta, posmaruj
olejem lub
masłem, posyp
ciastkami. Przykryj następnymi 2 płatami ciasta, posmaruj
olejem i posyp
ciastkami. Na tej warstwie równomiernie rozłóż osączone
jabłka (soku nie wylewaj), załóż boki ciasta, aby farsz nie wypadł i
zwiń w rulon. Ciasto ułóż na natłuszczonej blasze i piecz około 25 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotuj sos:
jogurt waniliowy wymieszaj z
syropem jabłkowym (możesz dodać nieco świeżej
mięty, aby sos miał bardziej wyrazisty smak). Ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, pokrój na porcje. Podawaj z
malinami i sosem.Ciasto z
jabłkami 5
razy
.
Sklej brzegi ciasta (grubsze lub nieładne fragmenty
boków odetnij
ostrym nożem. Delikatnie przełóż zwinięty strudel na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut, aż strudel się zrumieni. W trakcie pieczenia posmaruj ciasto stopionym
masłem Zobacz też przepis na: Strudel
jabłkowy z
ciasta filoCiasto filo - jak kartka papieru

ciasta. Gdy ciasto będzie już zwinięte posmaruj je
masłem i posyp
parmezanem. Zapiekaj przez 20 minut lub do czasu, gdy paczuszki się zezłocą. I jeszcze kilka przepisów na potrawy z filo:
Ciasto filo Irańska baklava Babeczki z
pomidorami i
bazylią Strudel
jabłkowy z
ciasta filo