ßßß Cookit - przepis na Strudel jabłkowy z ciasta filo

Strudel jabłkowy z ciasta filo

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Nowa Kuchnia Polska
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
6 kwaśnych zielonych jabłek obranych i pokrojonych w półcentymetrowe plasterki
1/2 szklanki rodzynek a jeszcze lepiej suszonych żurawin
1.5 szklanki brązowego cukru
szczypta cynamonu
1 opakowanie ciasta filo (phyllo)
olej lub stopione masło
1/2 szklanki pokruszonych ciastek migdałowych lub razowych herbatników
1/2 szklanki świeżych lub rozmrożonych malin
40 dag jogurtu waniliowego
Strudel jabłkowy z ciasta filo - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 170-180°C. Jabłka włóż do rondla o grubym dnie, dodaj rodzynki, cukier i cynamon, wlej odrobinę wody i duś, aż będą miękkie (10 minut). Ostudź w sosie. Ułóż 2 warstwy ciasta filo jedna na drugiej. Powierzchnię posmaruj olejem albo masłem i posyp pokruszonymi ciastkami. Przykryj 2 warstwami ciasta, posmaruj olejem lub masłem, posyp ciastkami. Przykryj następnymi 2 płatami ciasta, posmaruj olejem i posyp ciastkami. Na tej warstwie równomiernie rozłóż osączone jabłka (soku nie wylewaj), załóż boki ciasta, aby farsz nie wypadł i zwiń w rulon. Ciasto ułóż na natłuszczonej blasze i piecz około 25 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotuj sos: jogurt waniliowy wymieszaj z syropem jabłkowym (możesz dodać nieco świeżej mięty, aby sos miał bardziej wyrazisty smak). Ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, pokrój na porcje. Podawaj z malinami i sosem.
Ciasto z jabłkami 5 razy
. Sklej brzegi ciasta (grubsze lub nieładne fragmenty boków odetnij ostrym nożem. Delikatnie przełóż zwinięty strudel na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut, aż strudel się zrumieni. W trakcie pieczenia posmaruj ciasto stopionym masłem Zobacz też przepis na: Strudel jabłkowy z ciasta filo
Ciasto filo - jak kartka papieru
ciasta. Gdy ciasto będzie już zwinięte posmaruj je masłem i posyp parmezanem. Zapiekaj przez 20 minut lub do czasu, gdy paczuszki się zezłocą. I jeszcze kilka przepisów na potrawy z filo: Ciasto filo Irańska baklava Babeczki z pomidorami i bazylią Strudel jabłkowy z ciasta filo
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/72415979/strudel jablkowy z ciasta filo/p