ßßß
Dla tych, którzy lubią szybko i prosto. I dla tych, którym niezbyt się chce, a coś słodkiego do kawy by się przydało. Dla zabieganych i zakochanych, leniwców i pracusiów. Dla wszystkich. Doskonały z lodami waniliowymi, z sosem karmelowym i bez żadnych dodatków.Składniki:-opakowanie ciasta filo (ok. 300g)-5 dużych jabłek-dwie garście rodzynek-dwie garście orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni-2 łyżki brązowego cukru-1 łyżeczka cynamonu-sok wyciśnięty z 1/2 cytryny-2 łyżki rozpuszczonego masła-cukier puder do oprószeniaPrzygotowujemy farsz. Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, cynamon, orzechy, rodzynki i mieszamy. Odstawiamy.
Na blacie układamy czystą ściereczkę a na niej pierwszy płat ciasta filo. Smarujemy go roztopionym masłem i przykrywamy długim, lekko dociskamy. Postępujemy tak ze wszystkimi płatami. Na wierzchu układamy farsz jabłkowy, pamiętając o zostawieniu brzegów ciasta (ok. 2cm). Zawijamy jak roladę a krótsze boki podwijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut, do ładnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia wierzch smarujemy roztopionym masłem.Wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestygnięciu, obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!