Wykonanie

Dla tych, którzy lubią szybko i prosto. I dla tych, którym niezbyt się chce, a coś słodkiego do
kawy by się przydało. Dla zabieganych i zakochanych, leniwców i pracusiów. Dla wszystkich. Doskonały z
lodami waniliowymi, z
sosem karmelowym i bez żadnych dodatków.Składniki:-opakowanie
ciasta filo (ok. 300g)-5 dużych
jabłek-dwie garście
rodzynek-dwie garście
orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni-2 łyżki
brązowego cukru-1 łyżeczka
cynamonu-sok wyciśnięty z 1/2
cytryny-2 łyżki rozpuszczonego
masła-
cukier puder do oprószeniaPrzygotowujemy farsz.
Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy
sokiem z cytryny. Dodajemy
cukier,
cynamon,
orzechy,
rodzynki i mieszamy. Odstawiamy.

Na blacie układamy czystą ściereczkę a na niej pierwszy płat
ciasta filo. Smarujemy go roztopionym
masłem i przykrywamy długim, lekko dociskamy. Postępujemy tak ze wszystkimi płatami. Na wierzchu układamy farsz
jabłkowy, pamiętając o zostawieniu brzegów ciasta (ok. 2cm). Zawijamy jak roladę a krótsze boki podwijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut, do ładnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia wierzch smarujemy roztopionym
masłem.Wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestygnięciu, obficie posypujemy
cukrem pudrem.

Smacznego!