ßßß Cookit - przepis na Tort z czekoladowego biszkoptu

Tort z czekoladowego biszkoptu

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (120 głosów)
6 jajek
12 dag cukru
12 dag mąki
6 dag kakao
masło i mąka do formy
Krem czekoladowy:
15 dag gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
225 ml śmietany (36-proc.)
Krem kawowy:
15 dag śmietany (36-proc.)
2-3 dag cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 g żelatyny
Do dekoracji:
ciemna i biała polewa czekoladowa
Tort z czekoladowego biszkoptu - sposób przygotowania: Zrób biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połącz z żółtkami. Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany. Ciastem napełnij wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę (o średnicy 20 cm). Piecz 40 minut w temp. 170°C. Ostudzony biszkopt pokrój na 4 krążki. Ugotuj syrop z wody i cukru, dodaj kawę i rum. Zimnym syropem nasącz krążki biszkoptowe. Zrób krem czekoladowy: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie ubij śmietanę i wymieszaj ją z przestudzoną czekoladą. Zrób krem kawowy: ubij śmietanę z cukrem i kawą, połącz ją z rozpuszczoną żelatyną. Złóż tort: pierwszy krążek biszkoptu posmaruj połową kremu czekoladowego. Przykryj drugim krążkiem, posmaruj kremem kawowym. Przykryj trzecim krążkiem, a ten z kolei posmaruj resztą kremu czekoladowego. Połóż czwarty krążek. Gotowy tort pokryj ciemną polewą czekoladową i udekoruj białą.
Łatwy przepis na tort bez pieczenia
Tort waflowy Pischinger
Tort Sachera
Kluski śląskie Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami Rolada z wołowiny Kolorowe roladki drobiowe Surówka z buraków Surówka z brokuła Przekąski: Rożki obfitości Śledzie po kaszubsku Deser: Tort z czekoladowego biszkoptu Delikatny sernik Ciasto "Fale Dunaju" Babeczki drożdżowe z budyniem Menu
Jak upiec biszkopt i nie zwariować?
owocami z galaretką, albo też pokusić się o zrobienie tortu (polecamy przepisy z naszej strony na tort z czekoladowego biszkoptu oraz tort biszkoptowy z kremem kawowym ). Warto pamiętać przy tym o jeszcze jednej rzeczy: biszkopt najlepiej upiec na około 2 dni przed planowanym dniem podania, aby
Jak upiec biszkopt i nie zwariować? [sprawdzone porady]
owocami z galaretką, albo też pokusić się o zrobienie tortu (polecamy przepisy z naszej strony na tort z czekoladowego biszkoptu oraz tort biszkoptowy z kremem kawowym ). Warto pamiętać przy tym o jeszcze jednej rzeczy: biszkopt najlepiej upiec na około 2 dni przed planowanym dniem podania, aby
Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!
przypadły do gustu naszym czytelnikom: Tort karlsbadzki cynamonowy Tort waflowy Pischinger Tort Neli Tort z czekoladowego biszkoptu z3244555M
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/59748913/tort z czekoladowego biszkoptu/p