ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

nazwa

Wykonanie

1 kg kapusty kwaszonej
15 dag grzybów suszonych (nie muszą być prawdziwki
ważne
aby były aromatyczne)
1/2 kg renet
kilka suszonych śliwek
2 cebule
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Kapusta z grzybami - sposób przygotowania: Grzyby i śliwki myjemy i zalewamy wodą na noc. Następnego dnia do dużego szerokiego garnka wkładamy kapustę, wypestkowane, pokrojone w ćwiartki śliwki, obrane, po-krojone jabłka i cebulę, 2 łyżki cukru. Wsypujemy kminek, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu, wrzucamy liście laurowe. Wszystko to mieszamy i zalewamy wodą, aby przykrywała całość. Po zagotowaniu dusimy na malutkim ogniu.
Jednocześnie w małym rondelku gotujemy w 2 szklankach wody namoczone grzyby. Gdy grzyby już ugotują się na miękko, kroimy je w cienkie paski i razem z sosem, w którym się gotowały, wlewamy do kapusty. Wszystko razem dusimy 20 minut.
Dobrze jest taką kapustę przyrządzić trzy dni przed Wigilią i codziennie ją przez pół godziny podduszać. W dzień Wigilii zagotowujemy ją na małym ogniu, a na patelni z mąki i oleju robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy w niej 3-4 łyżki kapusty, wrzucamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5 minut. Podajemy z krokiecikami.
Zdrowe i proste dania: Młoda kapusta z młodymi ziemniakami
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408402/kapusta z grzybami/p