Wykonanie
1 kg
kapusty kwaszonej15 dag
grzybów suszonych (nie muszą być
prawdziwkiważneaby były aromatyczne)1/2 kg renetkilka suszonych
śliwek2
cebule3 łyżki
oleju1 łyżka
mąki1/2 łyżeczki
kminku2
liście laurowe2 ziarenka
ziela angielskiegoKapusta z
grzybami - sposób przygotowania:
Grzyby i
śliwki myjemy i zalewamy
wodą na noc. Następnego dnia do dużego szerokiego garnka wkładamy
kapustę, wypestkowane, pokrojone w ćwiartki
śliwki, obrane, po-krojone
jabłka i
cebulę, 2 łyżki
cukru. Wsypujemy
kminek,
ziele angielskie i kilka ziarenek
pieprzu, wrzucamy
liście laurowe. Wszystko to mieszamy i zalewamy
wodą, aby przykrywała całość. Po zagotowaniu dusimy na malutkim ogniu.Jednocześnie w małym rondelku gotujemy w 2 szklankach
wody namoczone
grzyby. Gdy
grzyby już ugotują się na miękko, kroimy je w cienkie paski i razem z sosem, w którym się gotowały, wlewamy do
kapusty. Wszystko razem dusimy 20 minut.Dobrze jest taką
kapustę przyrządzić trzy dni przed Wigilią i codziennie ją przez pół godziny podduszać. W dzień Wigilii zagotowujemy ją na małym ogniu, a na patelni z
mąki i
oleju robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy w niej 3-4 łyżki
kapusty, wrzucamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5 minut. Podajemy z krokiecikami.Zdrowe i proste dania:
Młoda kapusta z młodymi
ziemniakami