Wykonanie
Jedną z potraw, które goszczą na naszym świątecznym
stole jest
tarta z
kapustą i
grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :)

Składniki:Opakowanie
ciasta francuskiego
600g
kiszonej kapusty150g suszonych
śliwek50g
suszonych grzybów np.
prawdziwki,
borowikiCebulaolejPrzyprawy: 3 ziarenka
ziela angielskie, 2
liście laurowe,
sól,
pieprzGrzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny.
Śliwki również zalewamy szklanką
wody.
Kapustę kiszoną siekamy nożem.
Cebule obieramy i kroimy na małe kawałki, smażymy na kapce
oleju. Do garnka przelewamy
cebulę, dodajemy
kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone
grzyby. Zalewamy szklanką
wody i ewentualnie
wodą z
grzybków. Dorzucamy
przyprawy,
sól i świeżo mielony
pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu.
Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania
kapusty dorzucamy
śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę.
Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp 180-200 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło.