ßßß Cookit - przepis na Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami

Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami

nazwa

Wykonanie

Jedną z potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :)
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
600g kiszonej kapusty
150g suszonych śliwek
50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki
Cebula
olej
Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz
Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny. Śliwki również zalewamy szklanką wody. Kapustę kiszoną siekamy nożem. Cebule obieramy i kroimy na małe kawałki, smażymy na kapce oleju. Do garnka przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków. Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp 180-200 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/12/swiateczna-tarta-z-kapusta-i-grzybkami.html