ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania.
Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce posypanej mąką i w tej formie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy będą już zamarznięte, można je przełożyć do woreczka by zajmowały mniej miejsca. A w Wigilię tylko ugotować. :)
A jutro pierogi w innym wydaniu - z ziemniakami :)
Składniki (na ok. 50 sztuk):
Na farsz:
800 g kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)
2 małe lub 1 duża cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
bułka tarta
łyżka oleju
sól, pieprz
Na ciasto:
150 g mąki
gorąca woda (ok. 80 stopni)
sól
Przygotowanie:
Do miski odlewamy wodę z kapusty, a ją samą kroimy dosyć drobno i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W mniejszym garnuszku umieszczamy grzyby zalane wodą. Do kapusty dolewamy wodę od niej (jeśli jest mało to dolewamy trochę zwykłej) i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy pilnując by na dnie cały czas była woda, a kapusta się nie przypaliła.
Grzyby gotujemy ok. 30 minut aż zmiękną. Następnie siekamy je dosyć drobno i wraz z wodą z gotowania dodajemy do kapusty. W międzyczasie na łyżce oleju smażymy cebulę posiekaną w drobną kostkę i także dodajemy do kapusty.
Kapustę gotujemy aż będzie miękka (1-1,5 godziny). Gdy będzie gotowa przekładamy ją do miski i studzimy. Pamiętamy o wyjęciu ziela angielskiego i liści laurowych ! Do kapusty dosypujemy trochę bułki tartej, aż farsz będzie zwięzły.
3/4 mąki wsypujemy do głębokiego talerza, dodajemy szczyptę soli i powoli wlewamy gorącą wodę mieszając widelcem, aż do otrzymania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Resztę mąki wysypujemy na stolnicę lub blat i przedładamy na nią zawartość miski. Ciasto wyrabiamy ok. 4-5 minut, aż będzie jędrne i gotowe do wałkowania.
Na blacie podsypanym mąką wałkujemy je na grubość ok. 1 mm. Szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy kulkę farszu i sklejamy.
Tak jak wspomniałam, pierogi możemy zamrozić lub od razu ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Podajemy ze skwarkami lub masłem z bułką tartą.
Źródło:http://zakrecony-widelec.blogspot.com/2014/12/tradycyjne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html