Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania.Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce posypanej
mąką i w tej formie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy będą już zamarznięte, można je przełożyć do woreczka by zajmowały mniej miejsca. A w Wigilię tylko ugotować. :)A jutro pierogi w innym wydaniu - z
ziemniakami :)Składniki (na ok. 50 sztuk):Na farsz:800 g
kiszonej kapustygarść
suszonych grzybów (podgrzybków lub
prawdziwków)2 małe lub 1 duża
cebula3
ziela angielskie2
liście laurowebułka tartałyżka
olejusól,
pieprzNa ciasto:150 g
mąkigorąca
woda (ok. 80 stopni)
sólPrzygotowanie:Do miski odlewamy
wodę z
kapusty, a ją samą kroimy dosyć drobno i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim. W mniejszym garnuszku umieszczamy
grzyby zalane
wodą. Do
kapusty dolewamy
wodę od niej (jeśli jest mało to dolewamy trochę zwykłej) i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy pilnując by na dnie cały czas była
woda, a
kapusta się nie przypaliła.
Grzyby gotujemy ok. 30 minut aż zmiękną. Następnie siekamy je dosyć drobno i wraz z
wodą z gotowania dodajemy do
kapusty. W międzyczasie na łyżce
oleju smażymy
cebulę posiekaną w drobną kostkę i także dodajemy do
kapusty.
Kapustę gotujemy aż będzie miękka (1-1,5 godziny). Gdy będzie gotowa przekładamy ją do miski i studzimy. Pamiętamy o wyjęciu
ziela angielskiego i
liści laurowych ! Do
kapusty dosypujemy trochę
bułki tartej, aż farsz będzie zwięzły.3/4
mąki wsypujemy do głębokiego talerza, dodajemy szczyptę
soli i powoli wlewamy gorącą
wodę mieszając widelcem, aż do otrzymania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Resztę
mąki wysypujemy na stolnicę lub blat i przedładamy na nią zawartość miski. Ciasto wyrabiamy ok. 4-5 minut, aż będzie jędrne i gotowe do wałkowania.Na blacie podsypanym
mąką wałkujemy je na grubość ok. 1 mm. Szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy kulkę farszu i sklejamy.Tak jak wspomniałam, pierogi możemy zamrozić lub od razu ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Podajemy ze skwarkami lub
masłem z
bułką tartą.
