ßßß Cookit - przepis na Grillowane piersi kurczaka z szynką parmeńską i figami

Grillowane piersi kurczaka z szynką parmeńską i figami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Gessler
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1/4 szkl. białego wytrawnego wina
3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka rozgniecionego czerwonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
oliwa z oliwek
8 pojedynczych piersi z kurczaka
16 świeżych fig
pieczywo tostowe
najlepiej pełnoziarniste
8-10 plastrów szynki parmeńskiej
fig owy sos balsamico
Grillowane piersi kurczaka z szynką parmeńską i figami - sposób przygotowania: Przygotować marynatę: wino i wszystkie przyprawy połączyć z oliwą w dużej misce. Włożyć piersi kurczaka i zostawić pod przykryciem w lodówce na ok. 3 godziny, po półtorej godziny przewrócić. Smażyć na patelni grillowej 3-5 minut z każdej strony. Potem na tej samej patelni smażyć figi, aż zmiękną (3-6 minut). Piersi owinąć szynką, tosty opiec w tosterze. Podawać na toście z figami i figowym sosem balsamico.
kurczaka z szynką parmeńską i figami Cykorie po flamandzku Szpinak z wędzoną mozarellą Sałatka z liśćmi rzodkiewek Przekąski: Smażone tortille z sałatką ziemniaczaną Rożki z oliwkami i anchois Deser: Tort Dobos Baklawa Babeczki z nadzieniem bakaliowym Key lime pie - ciasto cytrynowe
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408341/grillowane piersi kurczaka z szynka parmenska i figami/p