Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Marta GesslerCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/4 szkl. białego wytrawnego wina3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu2 łyżki soku z cytrynyłyżeczka rozgniecionego czerwonego pieprzu1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki czarnego pieprzuoliwa z oliwek8 pojedynczych piersi z kurczaka16 świeżych figpieczywo tostowenajlepiej pełnoziarniste8-10 plastrów szynki parmeńskiejfig owy sos balsamicoGrillowane piersi kurczaka z szynką parmeńską i figami - sposób przygotowania: Przygotować marynatę: wino i wszystkie przyprawy połączyć z oliwą w dużej misce. Włożyć piersi kurczaka i zostawić pod przykryciem w lodówce na ok. 3 godziny, po półtorej godziny przewrócić. Smażyć na patelni grillowej 3-5 minut z każdej strony. Potem na tej samej patelni smażyć figi, aż zmiękną (3-6 minut). Piersi owinąć szynką, tosty opiec w tosterze. Podawać na toście z figami i figowym sosem balsamico.kurczaka z szynką parmeńską i figamiCykorie po flamandzku Szpinak z wędzoną mozarelląSałatka z liśćmi rzodkiewek Przekąski: Smażone tortille z sałatką ziemniaczaną Rożki z oliwkami i anchois Deser: Tort Dobos Baklawa Babeczki z nadzieniem bakaliowym Key lime pie - ciasto cytrynowePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu