Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Stała Czytelniczka Poradnika DomowegoCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia australijskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1 kg strusiego
mięsa25 dag
boczku w plastrach1/2 szklanki
bulionu warzywnego (może być z kostki)
olej do smażeniaMarynata:2/3 łyżki
soli1/4 łyżeczki
pieprzułyżeczka
tymianku1-2 łyżki
oleju2 łyżeczki
cukru1/2 szklanki
przecieru pomidorowegopo 1/2 szklanki
bulionu warzywnego i
octu winnegoniepełna łyżka
sosu worcesterdrobno posiekana
cebulaPieczeń ze strusiny - sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz, ponacinaj co 2 cm w poprzek włókien. W głębokiej salaterce dokładnie wymieszaj składniki marynaty. Włóż
mięso, kilka
razy odwróć je, by marynata wszędzie dotarła, przykryj i odstaw na 2-3 dni do lodówki lub chłodnej spiżarni. Przewracaj 2-3
razy dziennie. Skruszałe
mięso wyjmij z marynaty, w nacięcia wetknij plastry
boczku. Następnie obsmaż strusinę z obu stron na
oleju i przełóż do brytfanny.
Bulion zagotuj i gorącym polej
mięso. Wstaw brytfannę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz, aż
mięso będzie miękkie. Trwa to około godziny. Od czasu do czasu polewaj je sosem z dna brytfanny. Gorącą pieczeń możesz podać ze smażonymi
ziemniakami lub kluseczkami kładzionymi. Doskonale pasuje też miska kolorowych
sałat polanych
sosem winegret. Pieczeń ze strusiny znakomicie smakuje także na zimno z dodatkiem różnych pikli.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu