Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mięso strusie 1 kilogramów
boczek - plastry 250 gramów
bulion warzywny 1 szklanek
olej według uznania
przecier pomidorowy 0,5 szklanek
sól 0,75 łyżek stołowych
pieprz 0,25 łyżek deserowych
tymianek 1 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
ocet winny 0,5 szklanek
sos worcester 0,75 łyżek stołowych
cebula 1 sztukWykonanie:Umyte, osuszone
mięso ponacinać w poprzek włókien.Marynata: w głębokiej salaterce wymieszać
przecier pomidorowy,
ocet, pół szklanki
bulionu,
sól,
pieprz,
tymianek, 2 łyżki
oleju,
cukier, sos i drobno posiekaną
cebulę.do marynaty włożyć
mięso, kilka
razy obrócić, przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki.
Mięso przewracać 2-3 x dziennie. Po wyjęciu z marynaty w nacięcia włożyć plastry
boczku, obsmażyć z obu stron na
oleju, ułożyć w brytfannie, polać
bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec, aż
mięso będzie miękkie, polewając je sosem z dna brytfanny. Podawać na gorąco z kładzionymi kluseczkami i miską kolorowych
sałat polanych
sosem winegret lub na zimno z piklami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: