Wykonanie
Nie wiem jak u Was, ale u nas na każdej imprezie, gdy jedną z propozycji są skrzydełka - to pierwsze znikają:-)Ile byśmy nie zrobili - 1 lub 2 kg to zawsze jest ich za mało;-)Te zrobiłam w sosie BBQ i były extra.
Składniki:1,5 skrzydełek z
kurczaka,
sól i
pieprz,1 łyżka
oleju, na sos BBQ:1 łyżka
oleju,1
cebula,2 ząbki
czosnku,1 czubata łyżka
cukru,1 łyżeczka wędzonej
słodkiej papryki,1-2 łyżki
octu winnego,1 łyżka
sosu Worcester,1 łyżka
przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz do smaku,ostry
sos tabasco,
woda do rozcieńczenia przecieru,
miód ewentualnie do doprawienia.Przygotowanie:Skrzydełka dokładnie umyć, odciąć końcówki i każde skrzydełko przeciąć na pół. Dodać
sól,
pieprz i
olej. Pozostawić w marynacie przez minimum 1h. Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 190 stop. C piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 45 minut. W tym czasie przygotować sos BBQ. W tym celu rozgrzać w garnku
olej, dodać posiekaną
cebulę, wyciśnięty
czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać przecier i pozostałe składniki. Podlać odrobiną
wody. Doprawić
solą,
pieprzem,
tabasco i
miodem. Można sos zmiksować. Wyciągnąć skrzydełka z piekarnika, pokryć sosem BBQ i zapiekać około 15 minut.