ßßß
Nie wiem jak u Was, ale u nas na każdej imprezie, gdy jedną z propozycji są skrzydełka - to pierwsze znikają:-)Ile byśmy nie zrobili - 1 lub 2 kg to zawsze jest ich za mało;-)Te zrobiłam w sosie BBQ i były extra.
Składniki:1,5 skrzydełek z kurczaka,sól i pieprz,1 łyżka oleju, na sos BBQ:1 łyżka oleju,1 cebula,2 ząbki czosnku,1 czubata łyżka cukru,1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,1-2 łyżki octu winnego,1 łyżka sosu Worcester,1 łyżka przecieru pomidorowego,sól, pieprz do smaku,ostry sos tabasco,woda do rozcieńczenia przecieru,miód ewentualnie do doprawienia.Przygotowanie:Skrzydełka dokładnie umyć, odciąć końcówki i każde skrzydełko przeciąć na pół. Dodać sól, pieprz i olej. Pozostawić w marynacie przez minimum 1h. Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 190 stop. C piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 45 minut. W tym czasie przygotować sos BBQ. W tym celu rozgrzać w garnku olej, dodać posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać przecier i pozostałe składniki. Podlać odrobiną wody. Doprawić solą, pieprzem, tabasco i miodem. Można sos zmiksować. Wyciągnąć skrzydełka z piekarnika, pokryć sosem BBQ i zapiekać około 15 minut.