Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Robert Sowa
Fot. Jaros3aw MadejskiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 kg
schabu środkowego z kością15 dag
słoniny2
cebule1/2 szklanki
soku jabłkowegopo 1 łyżeczce
tymianku i cząbruświeżo zmielony
pieprzsólSos:6 kwaskowatych
jabłek2 łyżki
masła2-3 łyżki
cukruSchab z sosem
jabłkowym - sposób przygotowania:
Schab natrzyj
solą,
pieprzem i
ziołami. Zawiń w plasterki
słoniny, włóż do salaterki. Szczelnie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Wykrój gniazda nasienne
jabłek. W powstałe zagłębienia wsyp trochę
cukru. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
masłem, podlej
sokiem jabłkowym.
Mięso ułóż w brytfannie, podlej
sokiem jabłkowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Obok umieść naczynie z
jabłkami.
Mięso co jakiś czas skrapiaj wypływającym sosem. Po godzinie i 20 minutach wyjmij
schab z piekarnika, obłóż pokrojonymi na ćwiartki
cebulami, polej sosem z dna brytfanny. Zwiększ temp. do 180°C, dopiekaj jeszcze 40 minut. Pieczone
jabłka zmiksuj ze skórką i wytworzoną
galaretką. Jeśli trzeba, rozcieńcz
wodą lub
sokiem jabłkowym, zagotuj i przypraw do smaku. Ze
schabu usuń kości,
mięso pokrój na plastry i obłóż upieczoną
cebulą. Podawaj z sosem
jabłkowym,
ziemniakami i
zieloną sałatą.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu