ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony z musem jabłkowym

Schab pieczony z musem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
schab środkowy z kością 1 kilogramów
słonina 150 gramów
cebula 2 sztuk
sok jabłkowy 0,5 szklanek
tymianek 1 łyżek deserowych
cząber 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
jabłka 6 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
cukier 2 - 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Słoninę pokroić w cienkie plastry. Umyty, osuszony schab natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i ziołami, zawinąć plastrami słoniny, włożyć do salaterki, szczelnie przykryć i na kilka godzin wstawić do lodówki. Winne jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, a w powstałe wgłębienia wsypać po trochę cukru. Ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym obficie wysmarowanym masłem i podlać sokiem jabłkowym. Zamarynowane mięso ułożyć w brytfannie (powinno opierać się kością grzbietową o dno naczynia), podlać sokiem jabłkowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Obok ustawić naczynie z jabłkami. Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem. Po 80 min wyjąć, obłożyć pokrojonymi na ćwiartki cebulami, polać sosem z dna brytfanny, wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać jeszcze ok. 40 min. Upieczone jabłka ze skórką i powstałą galaretką zmiksować. Jeśli trzeba rozcieńczyć wodą lub sokiem jabłkowym, zagotować, przyprawić do smaku. Ze schabu usunąć kości, a mięso pokroić na plastry, obłożyć upieczoną cebulą. Podawać z musem jabłkowym oraz ziemniakami piure i zieloną sałatą. Znakomity też na zimno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7228/Schab-pieczony-z-musem-jablkowym