Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
schab środkowy z kością 1 kilogramów
słonina 150 gramów
cebula 2 sztuk
sok jabłkowy 0,5 szklanek
tymianek 1 łyżek deserowychcząber 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
jabłka 6 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
cukier 2 - 3 łyżek stołowychWykonanie:
Słoninę pokroić w cienkie plastry. Umyty, osuszony
schab natrzeć
solą wymieszaną z
pieprzem i
ziołami, zawinąć plastrami
słoniny, włożyć do salaterki, szczelnie przykryć i na kilka godzin wstawić do lodówki.
Winne jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, a w powstałe wgłębienia wsypać po trochę
cukru. Ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym obficie wysmarowanym
masłem i podlać
sokiem jabłkowym. Zamarynowane
mięso ułożyć w brytfannie (powinno opierać się kością grzbietową o dno naczynia), podlać
sokiem jabłkowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Obok ustawić naczynie z
jabłkami.
Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem. Po 80 min wyjąć, obłożyć pokrojonymi na ćwiartki
cebulami, polać sosem z dna brytfanny, wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać jeszcze ok. 40 min. Upieczone
jabłka ze skórką i powstałą
galaretką zmiksować. Jeśli trzeba rozcieńczyć
wodą lub
sokiem jabłkowym, zagotować, przyprawić do smaku. Ze
schabu usunąć kości, a
mięso pokroić na plastry, obłożyć upieczoną
cebulą. Podawać z
musem jabłkowym oraz
ziemniakami piure i
zieloną sałatą. Znakomity też na zimno.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: