ßßß Cookit - przepis na Jarmuż z jabłkami.

Jarmuż z jabłkami.

nazwa

Wykonanie

Co roku z wielka niecierpliwością czekam na jarmuż. Jest to jedna z najstarszych form użytkowych roślin kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, a w Polsce zaczęto uprawiać jarmuż dopiero w XVII wieku. Częścią jadalną są duże, "kędzierzawe "liście w różnych odcieniach zieleni, a nawet fioletowe. Jarmuż musi być przemarznięty ,bo wtedy zawiera mniej goryczy. W handlu jest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek.
Składniki na jarzynkę z jarmużem.
80dag jarmużu
2 jabłka
2 łyżki masła
125 ml soku jabłkowego
1 łyżka natki pietruszki
sól, cukier, pieprz do smaku
Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.
Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.
Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką..
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2013/12/jarmuz-z-jabkami.html