Wykonanie
Co roku z wielka niecierpliwością czekam na
jarmuż. Jest to jedna z najstarszych form użytkowych roślin
kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, a w Polsce zaczęto uprawiać
jarmuż dopiero w XVII wieku. Częścią jadalną są duże, "kędzierzawe "liście w różnych odcieniach zieleni, a nawet fioletowe.
Jarmuż musi być przemarznięty ,bo wtedy zawiera mniej goryczy. W handlu jest odmiana bez goryczy. Lubię
jarmuż ze względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na
jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek.Składniki na jarzynkę z
jarmużem.80dag
jarmużu2
jabłka2 łyżki
masła125 ml
soku jabłkowego1 łyżka
natki pietruszkisól,
cukier,
pieprz do smaku
Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą
wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.Obrane
jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z
sokiem i
masłem do
jarmużu. Dusić kilka minut, dodać
natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką..