Wykonanie
Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie.
Wędzony łosoś ułożony na gorących ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny
jarmuż idealnie pasuje do
łososia.
Składniki.600g
wędzonego łososia, plastry350g małych ziemniaczków150ml
śmietany 36%80dag
jarmużu2
jabłka2 łyżki
masła125 ml
soku jabłkowego1 łyżka
natki pietruszkisól,
cukier,
pieprz do smaku
Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą
wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.Obrane
jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z
sokiem i
masłem do
jarmużu. Dusić kilka minut, dodać
natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką.Obrane
ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, można poszatkować. Gotować w osolonej wodzie 5 minut ,niech pozostaną lekko twardawe. Odcedzić i włożyć do ciepłej
śmietany oprószonej
pieprzem.Plastry
ziemniaków ze
śmietaną rozłożyć na 3/4 powierzchni talerza, a na pozostałej jarzynkę z
jarmużu.
Łososia ułożyć fantazyjnie na ziemniakach i niezwłocznie podawać.
Łosoś powinien być leciutko ciepły, nie gorący.