Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mięso z jelenia 800 gramów
cebula 3 sztuk
margaryna 50 gramów
orzech włoski 50 gramów
liść laurowy 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek deserowych
pieprz, ziarno 1 łyżek deserowych
calvados 250 mililitrów
jabłka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowychzasmażka ciemna 2 łyżek stołowych
sok jabłkowy 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osączone
mięso podsmażyc na rozgrzanej
margarynie ze wszystkich stron. Włożyć oczyszczoną i pokrojoną w krążki
cebulę, i też podsmażyć. Dodać ziarna
pieprzu,
liść laurowy oraz
koncentrat pomidorowy. Wlać
calvados oraz 250 ml
wody i dusić ok. 90 minut. Pieczeń odstawić w ciepłe miejsce.Umyte
jabłka przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Plastry podsmażyć na rozgrzanym
maśle po 2 minuty z każdej strony i odstawić w ciepłe miejsce.
Cukier skarmelizować na reszcie
masła, wsypać
orzechy, wlać
sok jabłkowy, wymieszać i polać
jabłka.Sos z pieczeni przecedzić przez sito, zaprawić zasmażką, doprawić
solą i
pieprzem.Pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem i
jabłkami w orzechowej glazurze.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor:
wódzData: 2010-12-23Podsmażanie na
margarynie jelenia to profanacja. Do tego służy sklarowane
masło !!!!!!!!!!!!!!!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: