ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z jelenia z jabłkami

Pieczeń z jelenia z jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso z jelenia 800 gramów
cebula 3 sztuk
margaryna 50 gramów
orzech włoski 50 gramów
liść laurowy 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek deserowych
pieprz, ziarno 1 łyżek deserowych
calvados 250 mililitrów
jabłka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
zasmażka ciemna 2 łyżek stołowych
sok jabłkowy 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte, osączone mięso podsmażyc na rozgrzanej margarynie ze wszystkich stron. Włożyć oczyszczoną i pokrojoną w krążki cebulę, i też podsmażyć. Dodać ziarna pieprzu, liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy. Wlać calvados oraz 250 ml wody i dusić ok. 90 minut. Pieczeń odstawić w ciepłe miejsce.
Umyte jabłka przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Plastry podsmażyć na rozgrzanym maśle po 2 minuty z każdej strony i odstawić w ciepłe miejsce. Cukier skarmelizować na reszcie masła, wsypać orzechy, wlać sok jabłkowy, wymieszać i polać jabłka.
Sos z pieczeni przecedzić przez sito, zaprawić zasmażką, doprawić solą i pieprzem.
Pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem i jabłkami w orzechowej glazurze.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: wódz
Data: 2010-12-23
Podsmażanie na margarynie jelenia to profanacja. Do tego służy sklarowane masło !!!!!!!!!!!!!!!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4761/Pieczen-z-jelenia-z-jablkami