ßßß Cookit - przepis na Pstrąg duszony w jabłkach

Pstrąg duszony w jabłkach

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pstrągi . Maja delikatne mięso i łatwo przechodzą zapachem i smakiem warzyw . Dlatego łatwo je przyrządzić . Dlaczego jeszcze je lubie? W duszonych ości łatwo odchodzą od mięsa . Lepiej trzymają sie kręgosłupa . Niestety w smażonych ości trzymają sie mięsa , odrywają od kręgosłupa ,dlatego jest z nimi więcej problemów.
Składnik
2 pstrągi
6 jabłek
2 cebule
1 łyżka masła
świeża bazylia ( może byc suszona 2 łyżeczki)
sól, pieprz
listek laurowy
Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka, jabłka w półtalarki , Połowę wrzucić do głębokiego rądla ,dodać masło i lekko poddusić . W tym czasie sprawić rybę ( sposób sprawiania w poradach) natrzeć solą i pieprzem do środka włożyć bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć pstrągi , dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu i dusić na wolnym ogniu 25 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie ryba jest gotowa .
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2012/09/pstrag-duszony-w-jabkach.html