Wykonanie
Bardzo lubię
pstrągi . Maja delikatne
mięso i łatwo przechodzą zapachem i smakiem warzyw . Dlatego łatwo je przyrządzić . Dlaczego jeszcze je lubie? W duszonych ości łatwo odchodzą od
mięsa . Lepiej trzymają sie kręgosłupa . Niestety w smażonych ości trzymają sie
mięsa , odrywają od kręgosłupa ,dlatego jest z nimi więcej problemów.
Składnik2
pstrągi6
jabłek2
cebule1 łyżka
masłaświeża
bazylia ( może byc suszona 2 łyżeczki)
sól,
pieprzlistek laurowyWykonanie
Cebulę pokroić w piórka,
jabłka w półtalarki , Połowę wrzucić do głębokiego rądla ,dodać
masło i lekko poddusić . W tym czasie sprawić
rybę ( sposób sprawiania w poradach) natrzeć
solą i
pieprzem do środka włożyć
bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć
pstrągi , dodać 1/2 szklanki
wody lub
bulionu i dusić na wolnym ogniu 25 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie
ryba jest gotowa .