ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia australijskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1 duży bakłażansól1 szklanka mleka1 szklanka oliwygotowy sos pomidorowy z bazylią4 łyżki posiekanej bazylii1 czerwona papryka1/2 szklanki kukurydzy1 łyżeczka posiekanego oregano10-15 dag mozzarelli12 liści bazyliiPolenta:10 dag grysiku kukurydzianego1/2 l mleka1 ząbek czosnku2 łyżeczki startego parmezanu4 żółtkaWieżyczki z bakłażana - sposób przygotowania: Zrób polentę: wymieszaj grysik z mlekiem i roztartym czosnkiem. Gotuj 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Wsyp ser, zdejmij z ognia, wymieszaj i ostudź. Dodaj żółtka, masę rozsmaruj na blasze (20 x 30 cm) wyłożonej pergaminem. Bakłażana pokrój w plastry i posól. Ułóż na sitku i pozostaw, aby puścił sok. Po 30 minutach opłucz zimną wodą i włóż na 10 minut do mleka. Rozgrzej 1/4 szklanki oliwy, usmaż bakłażany. Z polenty wytnij kółka o średnicy plastrów bakłażana, ułóż na blasze posmarowanej oliwą. Każde kółko posmaruj łyżką sosu pomidorowego i przykryj plasterkiem bakłażana. Posyp posiekaną bazylią, przykryj drugim kółkiem z polenty, posmaruj sosem, połóż plasterek bakłażana i mozzarelli. Tak samo przygotuj pozostałe wieżyczki. Piecz 10 minut w temp. 180°C. W tym czasie usmaż na łyżce oliwy pokrojoną paprykę, kukurydzę i oregano. Zdejmij z ognia, gdy papryka będzie miękka, podawaj do wieżyczek. Udekoruj bazylią.Jak pozbawić bakłażana goryczy?Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu