ßßß Cookit - przepis na Miętowe risotto z groszkiem i kurczakiem

Miętowe risotto z groszkiem i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor aga-aa
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (6 głosów)
150g ryżu arborio
500ml bulionu
pierś z kurczaka
&; 189;-1 szklanki groszku mrożonego
pół szklanki listków mięty
szalotka
ząbek czosnku
50ml białego wina półwytrawnego
kolorowy pieprz
sól
zioła prowansalskie
sok z cytryny
masło
oliwa
Miętowe risotto z groszkiem i kurczakiem - sposób przygotowania: Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić w większą kostkę i wymieszać z ziołami prowansalskimi i solą, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut, po czym usmażyć na oliwie. Groszek zalać wrzątkiem i odstawić. Na drugiej patelni roztopić masło, zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Wrzucić ryż, a gdy zaczną się robić przeźroczyste podlać winem. Jak tylko wino odparuje, wlać chochlę bulionu. Dolewać po chochli bulionu, jak tylko poprzednią porcję wchłonie ryż. Czynność powtarzać do momentu gdy ryż będzie ugotowany - ale nie rozgotowany, ma być lekko twardawy. Do ryżu dodać mięso, odcedzony groszek i posiekaną miętę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i kolorowymi pieprzem. Podawać ciepłe.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-22960236/mietowe risotto z groszkiem i kurczakiem/p