Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor aga-aa

Czas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)150g
ryżu arborio500ml
bulionupierś z kurczaka&; 189;-1 szklanki
groszku mrożonegopół szklanki listków
miętyszalotkaząbek
czosnku50ml
białego wina półwytrawnego
kolorowy pieprzsólzioła prowansalskiesok z cytrynymasłooliwaMiętowe risotto z
groszkiem i
kurczakiem - sposób przygotowania:
Mięso opłukać pod bieżącą
wodą, osuszyć. Pokroić w większą kostkę i wymieszać z
ziołami prowansalskimi i
solą, skropić
sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut, po czym usmażyć na
oliwie.
Groszek zalać wrzątkiem i odstawić. Na drugiej patelni roztopić
masło, zeszklić posiekaną
szalotkę i
czosnek. Wrzucić
ryż, a gdy zaczną się robić przeźroczyste podlać
winem. Jak tylko
wino odparuje, wlać chochlę
bulionu. Dolewać po chochli
bulionu, jak tylko poprzednią porcję wchłonie
ryż. Czynność powtarzać do momentu gdy
ryż będzie ugotowany - ale nie rozgotowany, ma być lekko twardawy. Do
ryżu dodać
mięso, odcedzony
groszek i posiekaną
miętę. Wymieszać. Doprawić do smaku
solą i kolorowymi
pieprzem. Podawać ciepłe.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu