ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)180 g ryby (użyłam filetu z łupacza; idealna będzie każda ryba z rodziny dorszowatych)30 g posiekanej szalotki1 łyżeczka masła1 łyżeczka suszonego lubczyku1 małe jajko60 g gęstej śmietanysólpieprz 45 g pokrojonego w drobną kostkę jabłka25 g rodzynek250 g ciasta francuskiegoRożki francuskie z rybą - sposób przygotowania: 1. Na łyżeczce masła podduszamy szalotkę. Kiedy jest już szklista, dodajemy lubczyk. Mieszamy dokładnie.2. Pokrojony na mniejsze cząstki filet mielimy. Łączymy z cebulą, śmietaną i roztrzepanym wcześniej jajkiem. Doprawiamy.3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 185 stopni.4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku 14 cm. Rożki, które uzyskamy będą wówczas duże, właściwie jednoporcjowe, dlatego można podzielić ciasto na kwadraty o 7 cm bokach. Uzyskamy wówczas 10 mniejszych trójkątów.5. Pokrojone jabłko i rodzynki łączymy z całością, mieszamy dokładnie.6. Nakładamy farsz, składamy do trójkąta i sklejamy dokładnie boki.7. Każdy trójkąt smarujemy dokładnie białkiem i posypujemy czarnuszką.8. Pieczemy około 15 minut.kapusty i grzybów). Aby ładnie się prezentowały, przed upieczeniem można posmarować je rozmąconym jajkiem (lub samym białkiem) i posypać makiem, czarnuszką lub sezamem. Rożki francuskie z rybą 180 g ryby (użyłam filetu z łupacza, idealna będzie każda ryba z rodziny dorszowatych) 30 g posiekanej szalotkipietruszki. Zamiast czarnuszki możesz posypać rożki makiem lub sezamem. Rożki francuskie z rybą 180 g ryby (użyłam filetu z łupacza, idealna będzie każda ryba z rodziny dorszowatych) 30 g posiekanej szalotki 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 małe jajko 60 g gęstej śmietany sól pieprzPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu