ßßß
Fot. Natalia Nowak-Bratek (Krewimleko.wordpress.com)Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)12 jajek przepiórczych40 g czarnego kawioru300 g brązowych pieczarek1 mała szalotka40 g masłakwiat soli morskiej i pieprz do smaku1 łyżka kwaśnej śmietany1 łyżeczka pasty z czarnych trufli24 ptysie upieczone z ciasta parzonego IIPtysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem - sposób przygotowania: Jajka płuczemy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę, delikatnie wkładamy do niej jajka (najlepiej zsuwając z łyżeczki). Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą, lekko studzimy i ostrożnie obieramy. Przekrawamy na połówki. Robimy pastę. Pieczarki oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Siekamy również szalotkę. Szklimy ją na maśle, wrzucamy grzyby. Podsmażamy, aż puszczą wodę. Zwiększamy ogień i odparowujemy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy kwiatem soli morskiej i pieprzem. Studzimy 10 minut, mieszamy ze śmietaną i pastą truflową. Odkrawamy czubki ptysiów. Napełniamy ptysie pastą grzybową, na wierzchu kładziemy po połówce jajka i odrobinie kawioru, nakrywamy odkrojonymi czapeczkami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu