Wykonanie
Na
makaron :400 g białej
mąki pszennej4
jajka1 łyżka
oliwy z oliweksólNa nadzienie:300g
krewetek królewskich2
bakłażany200g wędzonej
mozzarelliświeża
bazyliasóloliwa z oliwekNa sos:200g
małży w
białym winie200g
pomidorków cherry3-4 ząbki
czosnkusólświeżo zmielony
pieprzoliwa z oliwek.
Cannelloni z
bakłażanem i
krewetkami, na
pomidorowym sosie z
małżami - sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z
solą, dodać
oliwę i
jajka, zagniatać ciasto około 4-5 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Przepuścić przez maszynkę do
makaronu około 4
razy ( lub rozwałkować na około 2mm). Wykroić prostokąty o wymiarach 8X15cm. Gotować plastry
makaronu w osolonej wodzie przez 1-2 min. Pokroić
bakłażana w 1 cm plastry, posolić i zostawić na 15 minut. Spłukać sok i osuszyć. Piec na patelni grillowej na
oliwie z oliwek. Odsączyć z
oleju na papierze.
Krewetki posolić, popieprzyć i skropić
oliwą z oliwek.
Mozzarellę pokroić na cienkie plastry.W rondlu rozgrzać
oliwę z przeciśniętym
czosnkiem, dodać pokrojone
pomidory i gotować do uzyskania sosu, posolić, popieprzyć. Dodać 4-5 łyżek zalewy z
małży, gotować kolejna 7 minut i dodać
małże. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji.Na każdym
płatku makaronu układać kolejno plastry
bakłażana,
mozzarellę, świeże liście
bazylii,
krewetki. Zwijać z każdej strony do uzyskania rurek. Umieścić
cannelloni w żaroodpornym naczyniu posmarowanym
oliwą. Piec przez 6 minut w rozgrzanym, wilgotnym piekarniku ( umieścić żaroodporne naczynie z dużą ilością
wody, aby zapewnić odpowiednią wilgotność, tak by
makaron się nie wysuszył).Podawać na sosie z
pomidorami,
krewetką i świeżą
bazylią.Jak pozbawić
bakłażana goryczy?