ßßß Cookit - przepis na Krewetki z patelni

Krewetki z patelni

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na kolacji miałam gości. Wcześniej upewniłam się, czy aby na pewno lubią owoce morza, żeby nie zrobić żadnej wtopy;-) Bo chyba najgorsze dla gospodyni to nie trafić w gusta biesiadników. I tak oto najszybsze chyba danie z krewetkami w roli głównej. Zresztą, żeby mieć przepis pod ręką umieściłam go również na swojej ścianie kuchennej z przepisami.
Składniki ( na 2 os.):
40 szt. średnich krewetek,
10 dkg pokruszonego sera Feta,
kilka listków bazylii,
15-20 szt. pomidorków koktajlowych,
2 łyżki białego wina,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka masła,
sól, pieprz.
Przygotowanie :
Krewetki rozmrozić, wypłukać na sicie, odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, i po chwili wrzucić krewetki, szybko obsmażyć, dodać pomidorki, bazylię, podlać winem, smażyć mieszając 2 minuty, dodać ser Feta , wymieszać i po minucie smażenia oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast po rozpuszczeniu całkowitym fety. Danie najlepiej smakuje z bagietką.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/06/krewetki-z-patelni.html