ßßß Cookit - przepis na Smażony ryż z oliwkami

Smażony ryż z oliwkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor espanol2011
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia hiszpańska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (10 głosów)
12 zielonych hiszpańskich oliwek
12 czarnych hiszpańskich oliwek
1 szkl. długoziarnistego ryżu
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 cukinia
2 ząbki czosnku
200 g obranych krewetek
kilka kropli sosu sojowego
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżka posiekanej kolendry
sól i pieprz
Smażony ryż z oliwkami - sposób przygotowania: Ugotuj ryż w dużej ilości wody. Odcedź i zahartuj zimną wodą, aby się nie sklejał. Odstaw na bok. Posiekaj oliwki, cebulę i czosnek. Następnie pokrój w kostkę paprykę, marchewkę i cukinię. Na małym ogniu smaż na oliwie z oliwek czosnek i paprykę, dodaj marchewkę i cukinię. Całość smaż przez kilka minut, po czym dodaj oliwki i krewetki. Po upływie następnych 2 minut posyp wszystko szczyptą kolendry, polej odrobiną sosu sojowego i soku z cytryny. Dodaj ryż i dobrze wymieszaj.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-22084299/smazony ryz z oliwkami/p