ßßß Cookit - przepis na Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Sos beszamelowy
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Sos beszamelowy - składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki wywaru (z warzyw
mięsa
ryby) lub 2 szklanki mleka albo śmietanki
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Sos beszamelowy - sposób przygotowania: Masło roztopić, dodać mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką, zasmażyć, nie rumieniąc. Porcjami dodawać zimny wywar lub zimne mleko albo śmietankę, mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Gotować 7-8 min na małym ogniu, ciągle mieszając rózgą. Przyprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Jak zrobić sos beszamelowy
Sposób na sos beszamelowy
udało mu się osiągnąć wymarzony efekt. Bechamel był pierwszym, który do bazy z zasmażki dodał mleko, jednak podobny sos znany był już wcześniej we Włoszech - salsa colla. Do Francji przywiozła go Katarzyna Medycejska. Sos beszamelowy szybko trafił do kuchni innych dworów. Na dobre zadomowił się przede
Cannelloni? Przygotuj je w wersji ze szpinakiem, ricottą i sosem beszamelowym [przepis]
.
Sos beszamelowy : 25 g masła (niecałe dwie łyżki) 25 g mąki 400 ml mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 50 g tartego parmezanu Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy (skróć gotowanie o jakieś 2 minuty). Cebulę i czosnek
Mornay - sos
Mornay to delikatny sos serowy. Klasyczny sos Mornay przyrządza się na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem bulionu rybnego i z sera gruyere. Nazwa pochodzi od jego autora, doradcy króla francuskiego Henryka IV, hrabiego de Mornay. Cykorie w sosie mornay
Wielka grecka uczta
pozycji kulinarnego kanonu. Przepisy na musakę z różnych regionów różnią się składem oraz sposobem przygotowania, jednak we wszystkich wariantach podstawowymi składnikami są bakłażany, mięso mielone, pomidory oraz sos beszamelowy . Tradycyjna grecka musaka składa się z warstw, które zapiekane są pod sosem
Walentynki - włoski wynalazek
. 2. Podgrzać oliwę na dużej patelni z całym ząbkiem czosnku. Dodać warzywa i smażyć, aż nie będą surowe, ale nadal chrupiące. Dorzucić pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem i gotować przez kolejne 2 minuty. 3. Sos beszamelowy : podgrzać mleko. W osobnym rondlu stopić masło. Dodać mąkę i
Nadziany makaron - z okazji Światowego Dnia Makaronu (25 października)
masła (lub oliwy) 2 łyżki kaparów sos beszamelowy : 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki (500 ml) mleka sól biały pieprz gałka muszkatołowa masło do natłuszczenia foremki Szpinak oczyść, umyj i wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody. Osącz, odciśnij, posiekaj. Ser rozgnieć widelcem
Przedłużenie lata na talerzu - produkty ze słonecznej Grecji w Lidlu
.), czyli zapiekankę z mięsem mielonym wieprzowym i wołowym, z dodatkiem ziemniaków, smażonego bakłażana i sosu beszamelowego . Dla miłośników wykwintnych smaków przygotuj małże (7,99 zł/450 g/1 opak.), które są łatwe w przyrządzeniu i doskonale komponują się z makaronem, warzywami
Więcej o Sos beszamelowy
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/20183726/sos beszamelowy/p