Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Sos beszamelowyCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)
Sos beszamelowy - składniki:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej2 szklanki
wywaru (z warzyw
mięsaryby) lub 2 szklanki
mleka albo
śmietanki1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
gałki muszkatołowejsólpieprzSos beszamelowy - sposób przygotowania:
Masło roztopić, dodać
mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką, zasmażyć, nie rumieniąc. Porcjami dodawać zimny
wywar lub zimne
mleko albo
śmietankę, mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Gotować 7-8 min na małym ogniu, ciągle mieszając rózgą. Przyprawić
sokiem z cytryny,
gałką muszkatołową,
pieprzem i
solą.Jak zrobić
sos beszamelowySposób na
sos beszamelowy
udało mu się osiągnąć wymarzony efekt. Bechamel był pierwszym, który do bazy z zasmażki dodał
mleko, jednak podobny sos znany był już wcześniej we Włoszech - salsa colla. Do Francji przywiozła go Katarzyna Medycejska.
Sos beszamelowy szybko trafił do kuchni innych dworów. Na dobre zadomowił się przedeCannelloni? Przygotuj je w wersji ze
szpinakiem,
ricottą i
sosem beszamelowym [przepis].
Sos beszamelowy : 25 g
masła (niecałe dwie łyżki) 25 g
mąki 400 ml
mleka sól pieprz szczypta
gałki muszkatołowej 50 g tartego
parmezanu Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy (skróć gotowanie o jakieś 2 minuty).
Cebulę i
czosnekMornay - sos

Mornay to delikatny sos
serowy. Klasyczny sos Mornay przyrządza się na bazie
sosu beszamelowego z dodatkiem
bulionu rybnego i z
sera gruyere. Nazwa pochodzi od jego autora, doradcy króla francuskiego Henryka IV, hrabiego de Mornay.
Cykorie w sosie mornayWielka grecka uczta

pozycji kulinarnego kanonu. Przepisy na musakę z różnych regionów różnią się składem oraz sposobem przygotowania, jednak we wszystkich wariantach podstawowymi składnikami są
bakłażany,
mięso mielone,
pomidory oraz
sos beszamelowy . Tradycyjna grecka musaka składa się z warstw, które zapiekane są pod sosemWalentynki - włoski wynalazek

. 2. Podgrzać
oliwę na dużej patelni z całym ząbkiem
czosnku. Dodać warzywa i smażyć, aż nie będą surowe, ale nadal chrupiące. Dorzucić
pomidorki koktajlowe, doprawić
solą i
pieprzem i gotować przez kolejne 2 minuty. 3.
Sos beszamelowy : podgrzać
mleko. W osobnym rondlu stopić
masło. Dodać
mąkę iNadziany
makaron - z okazji Światowego Dnia
Makaronu (25 października)
masła (lub
oliwy) 2 łyżki
kaparów sos beszamelowy : 2 łyżki
masła 2 łyżki
mąki pszennej 2 szklanki (500 ml)
mleka sól biały pieprz gałka muszkatołowa masło do natłuszczenia foremki
Szpinak oczyść, umyj i wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej
wody. Osącz, odciśnij, posiekaj.
Ser rozgnieć widelcemPrzedłużenie lata na talerzu - produkty ze
słonecznej Grecji w Lidlu

.), czyli zapiekankę z
mięsem mielonym wieprzowym i wołowym, z dodatkiem
ziemniaków, smażonego
bakłażana i
sosu beszamelowego . Dla miłośników wykwintnych smaków przygotuj
małże (7,99 zł/450 g/1 opak.), które są łatwe w przyrządzeniu i doskonale komponują się z
makaronem, warzywamiWięcej o
Sos beszamelowy