ßßß Cookit - przepis na Gulasz z owoców morza

Gulasz z owoców morza

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
2 łyżki oliwy
1 cebula (pokrojona w cienkie plasterki)
1 mały fenkuł (pokrojony w cienkie plasterki)
3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 mała papryczka chilli (posiekana)
2/3 szklanki wytrawnego białego wina
szczypta szafranu
2 łyżki ouzo lub innego alkoholu anyżkowego
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 łyżki przecieru pomidorowego
400 ml bulionu rybnego lub warzywnego
8 oczyszczonych muli
8 oczyszczonych przegrzebków
8-10 dużych surowych krewetek
8 krążków kalmarów
400 g mięsa halibuta
garść natki pietruszki (posiekanej)
Gulasz z owoców morza - sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, fenkuła i czosnek przez 5 minut. Dodajemy chilli i jeszcze chwilę gotujemy. Wlewamy wino, dodajemy szafran, ouzo i gotujemy dalej przez 2 minuty, aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z sokiem, przecier oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 min. Wrzucamy mule, przegrzebki i krewetki, przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy kalmary i kawałki ryby, gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy od razu z natką pietruszki.
Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w trzech odsłonach
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19018418/gulasz z owocow morza/p