ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)2 łyżki oliwy1 cebula (pokrojona w cienkie plasterki)1 mały fenkuł (pokrojony w cienkie plasterki)3 ząbki czosnku (zmiażdżone)1 mała papryczka chilli (posiekana)2/3 szklanki wytrawnego białego winaszczypta szafranu2 łyżki ouzo lub innego alkoholu anyżkowego1 puszka pomidorów w kawałkach2 łyżki przecieru pomidorowego400 ml bulionu rybnego lub warzywnego8 oczyszczonych muli8 oczyszczonych przegrzebków8-10 dużych surowych krewetek8 krążków kalmarów400 g mięsa halibutagarść natki pietruszki (posiekanej)Gulasz z owoców morza - sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, fenkuła i czosnek przez 5 minut. Dodajemy chilli i jeszcze chwilę gotujemy. Wlewamy wino, dodajemy szafran, ouzo i gotujemy dalej przez 2 minuty, aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z sokiem, przecier oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 min. Wrzucamy mule, przegrzebki i krewetki, przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy kalmary i kawałki ryby, gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy od razu z natką pietruszki.Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w trzech odsłonachPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu