Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)2 łyżki
oliwy1
cebula (pokrojona w cienkie plasterki)1 mały fenkuł (pokrojony w cienkie plasterki)3 ząbki
czosnku (zmiażdżone)1 mała
papryczka chilli (posiekana)2/3 szklanki
wytrawnego białego winaszczypta
szafranu2 łyżki ouzo lub innego
alkoholu anyżkowego1 puszka
pomidorów w kawałkach2 łyżki
przecieru pomidorowego400 ml
bulionu rybnego lub warzywnego8 oczyszczonych muli8 oczyszczonych przegrzebków8-10 dużych surowych
krewetek8 krążków
kalmarów400 g
mięsa halibutagarść
natki pietruszki (posiekanej)Gulasz z
owoców morza - sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy
cebulę, fenkuła i
czosnek przez 5 minut. Dodajemy
chilli i jeszcze chwilę gotujemy. Wlewamy
wino, dodajemy
szafran, ouzo i gotujemy dalej przez 2 minuty, aż
alkohol odparuje. Dodajemy
pomidory z
sokiem, przecier oraz
bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 min. Wrzucamy mule, przegrzebki i
krewetki, przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy
kalmary i kawałki
ryby, gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy od razu z
natką pietruszki.Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w
trzech odsłonachPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu