Wykonanie
Afrodyzjaki… Substancje, o których panuje opinia, że pozytywnie wpływają na potencję. Działają one na poziom hormonów w organizmie co może doprowadzić do zwiększonego popędu seksualnego. Nie tak dawno były Walentynki, teraz Dzień Kobiet. Warto więc wiedzieć jakie dania mogą sprawić, że poczujemy chemię….Większość z nas zapewne powie, że znanym afrodyzjakiem jest
szampan i
truskawki. Do znanych afrodyzjaków należą oczywiście
owoce morza i aromatyczne
przyprawy takie jak
wanilia,
chilli czy
szafran.Proponuję dzisiaj połączenie wielu afrodyzjakówW daniu znajdują się
krewetki,
chilli czosnek,
szafran,
białe wino, ale też uznawane za afrodyzjak
pomidory i
natka pietruszki. Mam nadzieję, że ta potrawa rozbudzi wasze zmysły…
Składniki (na 2 osoby):300 g
krewetek *150 ml
śmietanki kremówki50 ml białego
wytrawnego wina1 ząbek
czosnku1/2
papryczki chilliok pół łyżeczki
szafranu2 łyżki
przecieru pomidorowego150 g
pomidorków koktajlowychok 1 łyżka
oliwy z oliwek250 g suchego
makaronu (najlepiej tagliatelle)
natka pietruszki do dekoracji
sól, suszona
bazylia do smaku* staram się zawsze używać surowych
krewetek. Podczas przyrządzania nabierają więcej aromatów, niż te już ugotowane.
Krewetki oczywiście powinny być już obrane i oczyszczone. Można oczywiście użyć już ugotowanych wcześniej
krewetek. Jeśli kupujemy
mrożone owoce morza, należy je rozmrozić przed przygotowaniem potrawy. Do tego dania polecam dość spore
krewetki (16-20).Przygotowanie (ok 15 minut):
Czosnek i
papryczkę chilli drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. W
między czasie zagotowujemy
wodę na
makaron i gotujemy go al dente. Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy
czosnek i papryczkę i chwilę smażymy (dosłownie chwilę pilnując żeby
czosnek się nie przypalił). Zalewamy wszystko
winem, dokładnie mieszamy, czekamy aż się zagotuję i chwilę gotujemy, żeby pozbyć się
alkoholu i pozostawić tylko smak. Następnie dodajemy
śmietanę,
przecier pomidorowy oraz kluczowy składnik –
szafran, który nada też sosowi piękny kolor. Wszystko zagotowujemy. Dodajemy
krewetki oraz pokrojone na połówki
pomidorki koktajlowe. Wszystko doprawiamy do smaku
solą i odrobiną suszonej
bazylii oraz gotujemy aż
krewetki z szarych staną się różowe (ew. jeśli używamy już ugotowanych
krewetek to po prostu ok 3 minut). Na patelnie dorzucamy ugotowany i odcedzony
makaron i dokładnie łączymy go z sosem. Wszystko posypujemy
natką pietruszki oraz podajemy z lampką
białego wina dla lepszego efektu….