Wykonanie

Przepis na tę zupę zaczerpnęłam z książki Annie Bell pt. „Zupy. Ponad 100 przepisów na smaczne, inspirujące zupy”W książce zupa nosi niewinną nazwę „Zupa pomidorowa z zieloną soczewicą”… W smaku jednak jest wielce wyrazista, mocno pomidorowa i… diabelsko ostra ;)Autorka sugeruje aby podawać ją posypaną obficie posiekaną
natką oraz z dodatkiem szaszłyków z
krewetek (podobnie jak tutaj).Uwaga:)Przypominam o wspaniałym sposobie na zaoszczędzenie sobie czasu – czyli wekowaniu zup „na zaś” ;)

Składniki : (4 duże porcje)1 średnia
cebula – pokrojona w piórka1 średnia
marchew – pokrojona na plasterki1 łodyga
selera naciowego – pokrojona na plasterki2 ząbki
czosnku – przeciśnięte1 łyżeczka drobno posiekanej
papryczki chili (użyłam 1/3 łyżeczki ekstremalnie pikantnej papryczki habanero)2 puszki (800 g)
pomidorów bez skóry wraz z zalewą – pokrojone3-4 łyżki
zielonej soczewicy (dałam czerwoną)szczypta nitek
szafranuoliwasóldodatkowo:posiekana
natka pietruszki do podaniaszaszłyki z
krewetekWykonanie :Rozgrzać 3 łyżki
oliwy w dużym rondlu na średnim ogniu, włożyć pokrojoną
cebulę,
marchew,
seler i
chili. Smażyć 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko się zrumienią. W połowie smażenia dodać przeciśnięty
czosnek.Do warzyw w rondlu dodać
pomidory,
soczewicę,
szafran oraz 400-500 ml
wody, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, gotować wolno na małym ogniu około 30 minut, aż
soczewica będzie miękka. Posolić do smaku.Zupę serwować w ogrzanych miskach, posypaną dużą ilością
natki i ewentualnie z szaszłykami krewetkowymi.Smacznego :)