ßßß
Przepis na tę zupę zaczerpnęłam z książki Annie Bell pt. „Zupy. Ponad 100 przepisów na smaczne, inspirujące zupy”W książce zupa nosi niewinną nazwę „Zupa pomidorowa z zieloną soczewicą”… W smaku jednak jest wielce wyrazista, mocno pomidorowa i… diabelsko ostra ;)Autorka sugeruje aby podawać ją posypaną obficie posiekaną natką oraz z dodatkiem szaszłyków z krewetek (podobnie jak tutaj).Uwaga:)Przypominam o wspaniałym sposobie na zaoszczędzenie sobie czasu – czyli wekowaniu zup „na zaś” ;)
Składniki : (4 duże porcje)1 średnia cebula – pokrojona w piórka1 średnia marchew – pokrojona na plasterki1 łodyga selera naciowego – pokrojona na plasterki2 ząbki czosnku – przeciśnięte1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili (użyłam 1/3 łyżeczki ekstremalnie pikantnej papryczki habanero)2 puszki (800 g) pomidorów bez skóry wraz z zalewą – pokrojone3-4 łyżki zielonej soczewicy (dałam czerwoną)szczypta nitek szafranuoliwasóldodatkowo:posiekana natka pietruszki do podaniaszaszłyki z krewetekWykonanie :Rozgrzać 3 łyżki oliwy w dużym rondlu na średnim ogniu, włożyć pokrojoną cebulę, marchew, seler i chili. Smażyć 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko się zrumienią. W połowie smażenia dodać przeciśnięty czosnek.Do warzyw w rondlu dodać pomidory, soczewicę, szafran oraz 400-500 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, gotować wolno na małym ogniu około 30 minut, aż soczewica będzie miękka. Posolić do smaku.Zupę serwować w ogrzanych miskach, posypaną dużą ilością natki i ewentualnie z szaszłykami krewetkowymi.Smacznego :)