Wykonanie
Smaczny, aromatyczny,domowy...Składniki:3 kg
pomidorów300 g
marchwi250 g
selera naciowego300 g
cebuli3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
solibazylia świeżaWykonanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną
marchewkę,
cebulę i
seler naciowy; następnie
oliwę i
sól.Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż
pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki
pomidora.Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką.Ja nie przecierałam ani nie blendowałam...tak lubimy:)
/źródło Kulinarne przygody Gatity/