ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Mieszki z kolorowym farszem - składniki:100g ryżu1 opakowanie papieru ryżowego1/2 świeżego ananasa1 papryka czerwona2 łodygi selera naciowego1 mini gołka zakopiańska2 łyżki wiórków kokosowych1 pęczek szczypiorkusłodki sos chilisos sojowysok z 1/2 limonkisólpieprzkurkumaMieszki z kolorowym farszem - sposób przygotowania: 1. ryż ugotować z dodatkiem soli i kurkumy,2. wrzucić do miski,3. ananasa, seler i paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem,4. przyprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę sosu sojowego, 2 łyżki sosu chili i sok z limonki, wymieszać,5. szczypior zalać gorącą wodę na chwilę (żeby zmiękł),6. gołkę zakopiańską zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,7. wiórki uprażyć na suchej patelni,8. papier ryżowy po kolei zanurzać na moment w ciepłe wodzie,9. na każdym arkuszu układać porcje makaronu, wiórek kokosowych i sera,10. zebrać papier na końcach w mieszek i związać szczypiorkiem,11. tak postępować z każdym arkuszem papieru ryżowegoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu