Wykonanie

Składniki na 2
makiczyli 20 kawałków sushiSzklanka
ryżu do sushi - taka mała arcoroc, 200ml4 łyżki
octu ryżowego1 łyżeczka
cukru brązowego1/2 łyżeczki
sosu sojowegoTrzy szczypty
soli2 płaty
noriSerek kremowy
jogurtowy4 kawałki surimiĆwiartka
czerwonej paprykiWasabiPrzygotowanie
Ryż płuczemy na sitku i przerzucamy do garnczka. Dodajemy dwie szklanki
wody - czyli proporcja
ryżu i
wody jest 1:2. Od zagotowania
wody gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10 minut i wyłączamy ogień. Wracamy do swoich zajęć i zaglądamy do
ryżu po około 20 minutach - będzie idealny, bo już nie taki gorący.
Ocet ryżowy lekko podgrzewamy w mikrofali i mieszamy w nim
cukier,
sól i dodajemy ciut
sosu sojowego. Mieszamy tą zalewę z
ryżem i dzielimy
ryż na dwie części. Każdą nakładamy na
nori - rozprowadzając dobrze po całym płacie ALE pozostawiając centymetrowy pasek bez
ryżu na całej szerokości u góry płatu. Teraz na środek
ryżu nakładamy wasabi,
serek, surimi i kawałki
papryki. Płat
nori skręcamy tak aby wolny pozostawiony bez
ryżu pas skleił się ze
spodem płata. Otrzymaliśmy sushi
maki, które teraz kroimy w plastry grubości około 0,5-1 centymetra. Jemy moczone w
sosie sojowym i z wasabi.

To najszybszy sposób na domowe sushi - niewiele pracy, niewiele bałaganu a zawsze jednak smak sushi! Mnie nachodzi dość często i wtedy wrzucam do tych
maków to co mam w lodówce. Przy diecie łatwo strawnej unikamy oczywiście wasabi czy
papryki zastępując
awokado lub
cukinią.

Na najlepsze sushi jakie
jadłam zaprosił mnie mój tata. Było przygotowane przez chińskiego kucharza ale zapewniam, że było obłędne choć wcale nie z japońskiej restauracji. Istnieją opinie, że żeby zrobić sushi należy się uczyć tego wiele lat...z pewnością takie domowe sushi nie może się równać z wyśmienitym, podawanym przez mistrzów. Niemniej jak mnie nachodzi smaczek to mi w zupełności wystarcza:)SMACZNEGO SIOSTRY!