ßßß
Fot. Łukasz ZandeckiPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Marchewki glazurowane - składniki:600 g młodych marchewek8 szalotek50 g masła30 g cukru2 gałązki tymiankusólbiały pieprzMarchewki glazurowane - sposób przygotowania: Umyte i obrane marchewki kroimy na kawałki, szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy warzywa, dodajemy cukier, podsmażamy, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 25 min. Przed końcem duszenia pokrywkę zdejmujemy, by płyn odparował. Gdy marchewki i cebulki lekko się skarmelizują, potrawa jest gotowa. Przed podaniem warzywa posypujemy listkami tymianku. Doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych.Tak przygotowana marchewkę podawaj do delikatnych mięs, np. cielęciny, indyka lub kurczaka. Glazurowana marchewka z sezamem 500 g marchewki lub mini-marchewek 1/2 szklanki wody 3 łyżki miodu 3 łyżki masła 2 łyżki sezamu sól, sok z cytryny Jeśli używasz normalnej marchewki, umyją ją i obierz, pokrójNie obieraj młodych warzyw nożykiem. Młodą i cienką skórkę lepiej dokładnie wyszorować szczoteczką. Dobrym pomysłem będzie też krótsza obróbka termiczna np. młodej marchwi., która w słodkiej glazurze będzie lepiej smakować al dente. Młoda marchewka glazurowana 6-8 młodych marchewek 3 łyżkiŚwiętuj Dzień Marchewki!
podawać np. jako dodatek do dania głównego, jak i przekąskę. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do nich nieco pokrojonej w drobną kostkę ostrej papryczki. Marchewki glazurowane 3 gałązki majeranku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1,5 kg marchwi (obranej i pokrojonej wzdłuż na połowę) 1/2 szklanki świeżoObiad z młodymi warzywami
dodatek do obiadu. Najlepiej prezentują się malutkie marchewki ugotowane w całości (w takiej formie wymagają jedynie nieco dłuższego gotowania). Zamiast szczypiorku lub koperku można doprawić ją również innymi ulubionymi ziołami, np. tymiankiem. Młoda marchewka glazurowana 6-8 młodych marchewek 3 łyżkiPyszne warzywa korzeniowe
. Marchewki glazurowane 3 gałązki majeranku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1,5 kg marchwi (obranej i pokrojonej wzdłuż na połowę) 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki miodu 2 łyżki posiekanej natki Siekamy listki majeranku (nie wyrzucamy łodyżek). Masło