Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Włodek

Fot. Łukasz ZandeckiPoziom trudności: łatweRegion: inne

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Marchewki glazurowane - składniki:600 g
młodych marchewek8
szalotek50 g
masła30 g
cukru2 gałązki
tymiankusólbiały pieprzMarchewki glazurowane - sposób przygotowania: Umyte i obrane
marchewki kroimy na kawałki,
szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy warzywa, dodajemy
cukier, podsmażamy, mieszając. Doprawiamy
solą i
pieprzem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 25 min. Przed końcem duszenia pokrywkę zdejmujemy, by płyn odparował. Gdy
marchewki i
cebulki lekko się skarmelizują, potrawa jest gotowa. Przed podaniem warzywa posypujemy listkami
tymianku. Doskonały dodatek zarówno do dań
mięsnych, jak i
rybnych.Tak przygotowana
marchewkę podawaj do delikatnych
mięs, np.
cielęciny,
indyka lub
kurczaka. Glazurowana
marchewka z
sezamem 500 g
marchewki lub mini-
marchewek 1/2 szklanki
wody 3 łyżki
miodu 3 łyżki
masła 2 łyżki
sezamu sól,
sok z cytryny Jeśli używasz normalnej
marchewki, umyją ją i obierz, pokrójNie obieraj
młodych warzyw nożykiem.
Młodą i cienką skórkę lepiej dokładnie wyszorować szczoteczką. Dobrym pomysłem będzie też krótsza obróbka termiczna np.
młodej marchwi., która w słodkiej glazurze będzie lepiej smakować al dente.
Młoda marchewka glazurowana 6-8
młodych marchewek 3 łyżkiŚwiętuj Dzień
Marchewki!

podawać np. jako dodatek do dania głównego, jak i przekąskę. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do nich nieco pokrojonej w drobną kostkę
ostrej papryczki.
Marchewki glazurowane 3 gałązki
majeranku 2 łyżki
masła 2 łyżki
oliwy 1,5 kg
marchwi (obranej i pokrojonej wzdłuż na połowę) 1/2 szklanki świeżoObiad z młodymi warzywami

dodatek do obiadu. Najlepiej prezentują się malutkie
marchewki ugotowane w całości (w takiej formie wymagają jedynie nieco dłuższego gotowania). Zamiast
szczypiorku lub
koperku można doprawić ją również innymi ulubionymi
ziołami, np.
tymiankiem.
Młoda marchewka glazurowana 6-8
młodych marchewek 3 łyżkiPyszne warzywa korzeniowe

.
Marchewki glazurowane 3 gałązki
majeranku 2 łyżki
masła 2 łyżki
oliwy 1,5 kg
marchwi (obranej i pokrojonej wzdłuż na połowę) 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego
soku pomarańczowego 1/2 szklanki
wody 1/4 szklanki
miodu 2 łyżki posiekanej
natki Siekamy listki
majeranku (nie wyrzucamy łodyżek).
Masło