Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Gonçalo Gregier FrancoFot. Alina Gajdamowicz / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 cebula5 ząbków czosnku250 g pieczarek250 ml 30% śmietany1 łyżka musztardy1 filiżanka espresso1/2 szklanki mleka2 łyżki oliwy1 słoik (250 g) filetów z tuńczyka w oliwiesól i pieprznatka pietruszki200 g ryżuFilety z tuńczyka w sosie kawowo-pieczarkowym - sposób przygotowania: Cebulę i czosnek oraz pieczarki kroimy w plasterki. Mieszamy śmietanę z musztardą, następnie wlewamy espresso i mleko. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę (używamy również tej ze słoika z tuńczykiem). Wrzucamy cebulę, czosnek i natkę. Podsmażamy na wolnym ogniu, aż cebula się zezłoci, dodajemy pieczarki - chwilę dusimy - i wlewamy sos kawowy. Przykrywamy patelnię i gotujemy 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Wkładamy do sosu filety z tuńczyka. Podgrzewamy 2 minuty, uważając, aby się nie rozpadły. Układamy filety na talerzach, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ryżem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu