ßßß Cookit - przepis na Filety z tuńczyka w sosie kawowo-pieczarkowym

Filety z tuńczyka w sosie kawowo-pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Gonçalo Gregier Franco
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia portugalska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 cebula
5 ząbków czosnku
250 g pieczarek
250 ml 30% śmietany
1 łyżka musztardy
1 filiżanka espresso
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oliwy
1 słoik (250 g) filetów z tuńczyka w oliwie
sól i pieprz
natka pietruszki
200 g ryżu
Filety z tuńczyka w sosie kawowo-pieczarkowym - sposób przygotowania: Cebulę i czosnek oraz pieczarki kroimy w plasterki. Mieszamy śmietanę z musztardą, następnie wlewamy espresso i mleko. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę (używamy również tej ze słoika z tuńczykiem). Wrzucamy cebulę, czosnek i natkę. Podsmażamy na wolnym ogniu, aż cebula się zezłoci, dodajemy pieczarki - chwilę dusimy - i wlewamy sos kawowy. Przykrywamy patelnię i gotujemy 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Wkładamy do sosu filety z tuńczyka. Podgrzewamy 2 minuty, uważając, aby się nie rozpadły. Układamy filety na talerzach, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ryżem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940141/filety z tunczyka w sosie kawowopieczarkowym/p