Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Janusz Myjak
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4
steki z
halibuta25 dag
marchewek25 dag małych obranych
buraczków4 dag
masła2
pomidory80 ml
oliwykilka listków
bazylii1 ząbek
czosnkusólpieprz1
cytryna1 pęczek
koperkukilka łodyżek
szczypiorkuPieczony
stek z
halibuta - sposób przygotowania:
Steki z
halibuta skrop świeżo wyciśniętym
sokiem z cytryny i
oliwą, przypraw
solą i
pieprzem, obłóż
koperkiem i wstaw na 12 godzin do lodówki. Sparz
pomidory, obierz je ze skórki, przekrój na ćwiartki i usuń nasionka. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną
bazylią i rozgniecionym
czosnkiem, dodaj resztę
oliwy, przypraw do smaku
solą i
pieprzem.
Marchewkę i
buraczki ugotuj (oddzielnie) w osolonej wodzie do miękkości.
Steki z
halibuta upiecz w temp. 180°C (około 15-17 minut). Na 2 minuty przed końcem pieczenia rozsmaruj na rybach sos z
pomidorów i
bazylii. Na patelni roztop
masło, podduś pokrojone w plasterki
marchewki i
buraczki. Przypraw do smaku, wymieszaj z posiekanym
szczypiorkiem.
Ryby podawaj z warzywami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu