ßßß Cookit - przepis na Pieczony stek z halibuta

Pieczony stek z halibuta

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Janusz Myjak
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 steki z halibuta
25 dag marchewek
25 dag małych obranych buraczków
4 dag masła
2 pomidory
80 ml oliwy
kilka listków bazylii
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 cytryna
1 pęczek koperku
kilka łodyżek szczypiorku
Pieczony stek z halibuta - sposób przygotowania: Steki z halibuta skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą, przypraw solą i pieprzem, obłóż koperkiem i wstaw na 12 godzin do lodówki. Sparz pomidory, obierz je ze skórki, przekrój na ćwiartki i usuń nasionka. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i rozgniecionym czosnkiem, dodaj resztę oliwy, przypraw do smaku solą i pieprzem. Marchewkę i buraczki ugotuj (oddzielnie) w osolonej wodzie do miękkości. Steki z halibuta upiecz w temp. 180°C (około 15-17 minut). Na 2 minuty przed końcem pieczenia rozsmaruj na rybach sos z pomidorów i bazylii. Na patelni roztop masło, podduś pokrojone w plasterki marchewki i buraczki. Przypraw do smaku, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Ryby podawaj z warzywami.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940049/pieczony stek z halibuta/p