ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 steki z halibuta25 dag marchewek25 dag małych obranych buraczków4 dag masła2 pomidory80 ml oliwykilka listków bazylii1 ząbek czosnkusólpieprz1 cytryna1 pęczek koperkukilka łodyżek szczypiorkuPieczony stek z halibuta - sposób przygotowania: Steki z halibuta skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą, przypraw solą i pieprzem, obłóż koperkiem i wstaw na 12 godzin do lodówki. Sparz pomidory, obierz je ze skórki, przekrój na ćwiartki i usuń nasionka. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i rozgniecionym czosnkiem, dodaj resztę oliwy, przypraw do smaku solą i pieprzem. Marchewkę i buraczki ugotuj (oddzielnie) w osolonej wodzie do miękkości. Steki z halibuta upiecz w temp. 180°C (około 15-17 minut). Na 2 minuty przed końcem pieczenia rozsmaruj na rybach sos z pomidorów i bazylii. Na patelni roztop masło, podduś pokrojone w plasterki marchewki i buraczki. Przypraw do smaku, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Ryby podawaj z warzywami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu