ßßß
Fot. Zofia Różycka i Aleksandra SzwarcCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia żydowskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 placki macy250 ml mleka4 duże jajkaziarenka z 1/2 laski wanilii2 łyżki cukruskórka otarta z 1 cytryny1/2 szklanki sera ricotta3 łyżki masłaDodatki:cukier puder lub konfituraMatzah brei z ricottą - sposób przygotowania: Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy nasiąknie (powinna mieć gumowatą konsystencję, ale nie może się rozpadać), cedzimy i delikatnie odciskamy. Łączymy jajka z wanilią, cukrem i skórką cytrynową. Delikatnie mieszamy z namoczoną macą i rozdrobnioną ricottą. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczno-macową, wyrównujemy. Smażymy na średnim ogniu przez 5-10 minut, nie mieszając - aż spód się zetnie i przyrumieni. Aby odwrócić placek, przykrywamy patelnię dużym talerzem; odwracamy i zsuwamy na patelnię przypieczoną stroną do góry. Smażymy jeszcze jakieś 5 minut, aż i druga strona się przypiecze. Kroimy na kawałki, oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z konfiturą. Podpowiadamy: - Matzah brei w wersji podstawowej robimy bez ricotty, mleka i słodkich dodatków. Macę zalewamy tylko ciepłą wodą. Smażymy na oleju, maśle lub gęsim smalcu. Jeśli chcemy zrobić wytrawną wersję, możemy dodać do namoczonej macy trochę posiekanej cebuli lub szczypiorku.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu