Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Zofia Różycka i Aleksandra SzwarcCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia żydowskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 placki macy250 ml
mleka4 duże
jajkaziarenka z 1/2
laski wanilii2 łyżki
cukruskórka otarta z 1
cytryny1/2 szklanki
sera ricotta3 łyżki
masłaDodatki:
cukier puder lub
konfituraMatzah brei z
ricottą - sposób przygotowania: Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy ciepłym
mlekiem. Gdy nasiąknie (powinna
mieć gumowatą konsystencję, ale nie może się rozpadać), cedzimy i delikatnie odciskamy. Łączymy
jajka z
wanilią,
cukrem i
skórką cytrynową. Delikatnie mieszamy z namoczoną macą i rozdrobnioną
ricottą. Na patelni rozgrzewamy
masło, wlewamy masę jajeczno-macową, wyrównujemy. Smażymy na średnim ogniu przez 5-10 minut, nie mieszając - aż spód się zetnie i przyrumieni. Aby odwrócić placek, przykrywamy patelnię dużym talerzem; odwracamy i zsuwamy na patelnię przypieczoną stroną do góry. Smażymy jeszcze jakieś 5 minut, aż i druga strona się przypiecze. Kroimy na kawałki, oprószamy
cukrem pudrem lub podajemy z
konfiturą. Podpowiadamy: - Matzah brei w wersji podstawowej robimy bez
ricotty,
mleka i słodkich dodatków. Macę zalewamy tylko ciepłą
wodą. Smażymy na
oleju,
maśle lub gęsim
smalcu. Jeśli chcemy zrobić wytrawną wersję, możemy dodać do namoczonej macy trochę posiekanej
cebuli lub
szczypiorku.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu