ßßß Cookit - przepis na Matzah brei z ricottą

Matzah brei z ricottą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Zofia Różycka i Aleksandra Szwarc
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia żydowska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 placki macy
250 ml mleka
4 duże jajka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki sera ricotta
3 łyżki masła
Dodatki:
cukier puder lub konfitura
Matzah brei z ricottą - sposób przygotowania: Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy nasiąknie (powinna mieć gumowatą konsystencję, ale nie może się rozpadać), cedzimy i delikatnie odciskamy. Łączymy jajka z wanilią, cukrem i skórką cytrynową. Delikatnie mieszamy z namoczoną macą i rozdrobnioną ricottą. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczno-macową, wyrównujemy. Smażymy na średnim ogniu przez 5-10 minut, nie mieszając - aż spód się zetnie i przyrumieni. Aby odwrócić placek, przykrywamy patelnię dużym talerzem; odwracamy i zsuwamy na patelnię przypieczoną stroną do góry. Smażymy jeszcze jakieś 5 minut, aż i druga strona się przypiecze. Kroimy na kawałki, oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z konfiturą. Podpowiadamy: - Matzah brei w wersji podstawowej robimy bez ricotty, mleka i słodkich dodatków. Macę zalewamy tylko ciepłą wodą. Smażymy na oleju, maśle lub gęsim smalcu. Jeśli chcemy zrobić wytrawną wersję, możemy dodać do namoczonej macy trochę posiekanej cebuli lub szczypiorku.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601760/matzah brei z ricotta/p