Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!WaterzooiAutor Natalia Korcelli-Włodarska

Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia belgijskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Waterzooi - składniki:3 łyżki
masłapokrojone w paseczki 4
pory2 posiekane
szalotki2 pokrojone w cienkie paseczki
marchewki1/2 małego
selera korzeniowego obranego i pokrojonego w paseczki1 litr
wywaru z ryb1 szklanka białego
wytrawnego wina1 łyżka posiekanego
tymianku1
listek laurowyszczypta
szafranusól i
pieprz1 kilogram filetów z białej ryb y (
dorsz ;
halibut ;
sola itp.)pokrojonych w 3-cm kostkę1 1/2 szklanki
kremowej śmietanki3 duże
żółtka2 łyżki siekanej
natkiWaterzooi - sposób przygotowania: Roztapiamy
masło. Wrzucamy
pory,
szalotkę,
marchewkę,
seler i dusimy, mieszając, aż warzywa zmiękną (ok. 5 min). Wlewamy
wywar i
wino. Dodajemy
tymianek,
listek laurowy i
szafran. Gotujemy pod przykryciem 10 min. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wkładamy
rybę i delikatnie gotujemy bez pokrywki przez 10 min, po czym wyjmujemy
rybę. Mieszamy
śmietankę i
żółtka, dolewamy po trochu łyżkę wazową gorącego
wywaru i wolno wlewamy wszystko do reszty zupy. Wkładamy
ryby i - jeśli to konieczne - podgrzewamy danie na małym ogniu, ale tak, by nie dopuścić do zagotowania. Zupę posypujemy
natką.Belgia: nie tylko
czekoladki
jest waterzooi, czyli potrawka z
kurczaka (czasem zastępuje się go
rybą) z warzywami, zaprawiana
śmietaną. Jej nazwa pochodzi od holenderskiego słowa "zooien" - "gotować". Zobacz przepis na waterzooi - zupę z kawałkami
kurczaka Będąc w Belgii warto skorzystać z okazji doWięcej o Waterzooi