ßßß Cookit - przepis na Waterzooi

Waterzooi

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Waterzooi
Autor Natalia Korcelli-Włodarska
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia belgijska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Waterzooi - składniki:
3 łyżki masła
pokrojone w paseczki 4 pory
2 posiekane szalotki
2 pokrojone w cienkie paseczki marchewki
1/2 małego selera korzeniowego obranego i pokrojonego w paseczki
1 litr wywaru z ryb
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka posiekanego tymianku
1 listek laurowy
szczypta szafranu
sól i pieprz
1 kilogram filetów z białej ryb y (dorsz ; halibut ; sola itp.)
pokrojonych w 3-cm kostkę
1 1/2 szklanki kremowej śmietanki
3 duże żółtka
2 łyżki siekanej natki
Waterzooi - sposób przygotowania: Roztapiamy masło. Wrzucamy pory, szalotkę, marchewkę, seler i dusimy, mieszając, aż warzywa zmiękną (ok. 5 min). Wlewamy wywar i wino. Dodajemy tymianek, listek laurowy i szafran. Gotujemy pod przykryciem 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy rybę i delikatnie gotujemy bez pokrywki przez 10 min, po czym wyjmujemy rybę. Mieszamy śmietankę i żółtka, dolewamy po trochu łyżkę wazową gorącego wywaru i wolno wlewamy wszystko do reszty zupy. Wkładamy ryby i - jeśli to konieczne - podgrzewamy danie na małym ogniu, ale tak, by nie dopuścić do zagotowania. Zupę posypujemy natką.
Belgia: nie tylko czekoladki
jest waterzooi, czyli potrawka z kurczaka (czasem zastępuje się go rybą) z warzywami, zaprawiana śmietaną. Jej nazwa pochodzi od holenderskiego słowa "zooien" - "gotować". Zobacz przepis na waterzooi - zupę z kawałkami kurczaka Będąc w Belgii warto skorzystać z okazji do
Więcej o Waterzooi
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601552/waterzooi/p