Wykonanie
Bardzo klasycznie, nic odkrywczego można by pomyśleć, ale jest jedno "ale". Większość przepisów na tę klasyczną pozycję
daje nam złudzenie prostej i szybkiej zupy. Dusimy
cebulę,
bulion, grzanki i jemy. Nic bardziej mylnego. Każdy przepis na zupę
cebulową powinien zaczynać się od "ugotuj mocny i aromatyczny
wywar". Napisanie, żeby dodać
bulion skutkuje często użyciem kostki czy innego rodzaju chemii. Ja
cebulową robię prawie 3 godziny.

Składniki na
bulion:2
marchewki2 korzenie
pietruszki1/2 sporego
selerabiała część z
poraWszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Zalać
wodą (nie za dużo) i gotować na wolnym ogniu, aż otrzymamy aromatyczny
wywar. Pod koniec można trochę posolić.Ponadto:3 duże
cebule2 łyżki
masła200ml białego
wytrawnego winalistek laurowy,
sól,
pieprz,
tymianek (szczypta) na grzanki: kromkę
pszennego chleba na porcję i garść żółtego,
ostrego sera.Wykonanie:
Cebule pokroić na bardzo cienkie plasterki lub półplasterki. Dusić na
maśle aż stanie się miękka i przezroczysta. Często mieszać i pilnować aby się nie przyrumieniła. Doadać
listek laurowy i
tymianek i tak dusić ok 30 min.Po tym czasie zwiększyć ogień i przyrumienić
cebulę. Zalać gorącym
winem i
bulionem i gotować przez 20 min. Doprawić
solą i
pieprzem.Rozgrzej piekarnik. Przygotuj grzanki:
chleb podpiekaj w piekarniku do lekkiego zrumienienia (można posmarować
masłem).Zupę rozlej do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu połóż grzankę i posyp z wierzchu
serem. Zapiekaj do rozpuszczenia
sera.

Przepis dodaję do akcji: Serialowo w kuchni.Długo myślałam co by tu dodać i przez długi czas głowę miałam pustą. Aż w końcu przyszło olśnienie: zupa cebulowa jako znienawidzone danie teściowej Rene z serialu "Allo, Allo". Karmili ją tym daniem codziennie, a biedna staruszka pluła na wszystkich widząc ją.Jeśli tylko nie będziemy karmić rodzinki tym codziennie, to raczej będą nas całować po rękach za takie smakowitości, a nie opluwać.