Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Grzegorz Goleń

Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto
orzechowe - składniki:18 dag
orzechów laskowych3
jajka1/2 kostki (12 dag)
masła18 dag
cukruskórka otarta z 1
cytryny1 mała torebka
proszku do pieczenia25 dag
mąki pszennej1 łyżka
oliwy150 ml
mlekaCiasto
orzechowe - sposób przygotowania:
Orzechy rozsyp na blasze w jednej warstwie. Blachę wsuń do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez kilka minut, aż skórka będzie brązowa. Uważaj, aby się nie przypaliły, bo ciasto będzie gorzkie!
Orzechy zawiń w ściereczkę i pocieraj, aż zejdzie skórka. Następnie zmiel w młynku lub drobniutko posiekaj. Do miski wbij
jajka. Ucieraj mikserem, kolejno dodając
masło,
cukier,
skórkę cytrynową,
proszek do pieczenia oraz przesianą
mąkę. Na koniec wsyp rozdrobnione
orzechy, wlej
oliwę i
mleko, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji. Tortownicę posmaruj
masłem i posyp
mąką. Napełnij
ciastem, piecz około 45-50 minut. Krój na porcje, gdy ciasto ostygnie.
Orzechy pekan na słodko

Nowego Orleanu, które przypominają nasze
krówki, a także pecan pie, czyli ciasta
orzechowego popularnego w USA. Do wypieków zwykle dodaje się je zmielone, całych używamy do dekoracji lub jemy jako przekąskę. Za oceanem robi się też pekany w miodzie - do "pogryzania". Naleśniki
mięsnoDziś na obiad placki ziemniaczane z
grzybami
ciasta możesz użyć również gotowych
orzechów mielonych. Ciasto
orzechowe 18 dag
orzechów laskowych 3
jajka 1/2 kostki (12 dag)
masła 18 dag
cukru skórka otarta z 1
cytryny 1 mała torebka
proszku do pieczenia 25 dag
mąki pszennej 1 łyżka
oliwy 150 ml
mleka Orzechy rozsyp na blasze w jednejJesienne wypieki

dla dorosłych może być z
rumem) oraz kulki
waniliowych lub
śmietankowych lodów. Ciasto
orzechowe - Karydopita 50 g
mąki tortowej 200 g
kaszy manny 200 g
cukru 150 g
masła 9 jaj 250 g posiekanych
orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cynamonu 1/2 łyżeczki pudru z