ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Grzegorz Goleń
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasto orzechowe - składniki:
18 dag orzechów laskowych
3 jajka
1/2 kostki (12 dag) masła
18 dag cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 mała torebka proszku do pieczenia
25 dag mąki pszennej
1 łyżka oliwy
150 ml mleka
Ciasto orzechowe - sposób przygotowania: Orzechy rozsyp na blasze w jednej warstwie. Blachę wsuń do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez kilka minut, aż skórka będzie brązowa. Uważaj, aby się nie przypaliły, bo ciasto będzie gorzkie! Orzechy zawiń w ściereczkę i pocieraj, aż zejdzie skórka. Następnie zmiel w młynku lub drobniutko posiekaj. Do miski wbij jajka. Ucieraj mikserem, kolejno dodając masło, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec wsyp rozdrobnione orzechy, wlej oliwę i mleko, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji. Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem, piecz około 45-50 minut. Krój na porcje, gdy ciasto ostygnie.
Orzechy pekan na słodko
Nowego Orleanu, które przypominają nasze krówki, a także pecan pie, czyli ciasta orzechowego popularnego w USA. Do wypieków zwykle dodaje się je zmielone, całych używamy do dekoracji lub jemy jako przekąskę. Za oceanem robi się też pekany w miodzie - do "pogryzania". Naleśniki mięsno
Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami
ciasta możesz użyć również gotowych orzechów mielonych. Ciasto orzechowe 18 dag orzechów laskowych 3 jajka 1/2 kostki (12 dag) masła 18 dag cukru skórka otarta z 1 cytryny 1 mała torebka proszku do pieczenia 25 dag mąki pszennej 1 łyżka oliwy 150 ml mleka Orzechy rozsyp na blasze w jednej
Jesienne wypieki
dla dorosłych może być z rumem) oraz kulki waniliowych lub śmietankowych lodów. Ciasto orzechowe - Karydopita 50 g mąki tortowej 200 g kaszy manny 200 g cukru 150 g masła 9 jaj 250 g posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki pudru z
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601511/ciasto orzechowe/p