ßßß Cookit - przepis na Włoskie ciasto orzechowe

Włoskie ciasto orzechowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto orzechowe - nigdy wcześniej takiego nie jadłam. Aż tu nagle mój mąż postanowił je zrobić. I jest to drugie ciasto, które małżonek robi, obok drożdżowego z jabłkami. Choć ma dar raczej do dań mięsnych i makaronowych, to te dwa jego wyjątki są ..... warte grzechu. Gorąco polecam.
Przepis na ciasto pochodzi z "Kulinarnego atlasu świata".
Składniki ciasta:
- 18 dag orzechów laskowych,
- 3 jajka,
- 12 dag masła,
- 18 dag cukru,
- 25 dag mąki pszennej,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oliwy,
- 150 ml mleka.
Składniki polewy czekoladowej:
- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki gorzkiego kakao.
Sposób wykonania:
Orzechy rozsypujemy na blasze tak, by tworzyły jedną warstwę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez kilka minut, aż do zbrązowienia i popękania skórki. Należy uważać, by nie piec orzechów zbyt długo, bo przypalone mają gorzkawy smak. Następnie orzechy wysypujemy na ścierkę kuchenną, chwytamy jej 4 końce i trzemy orzechy o siebie, by oddzieliła się od nich skórka. Tak przygotowane orzechy mielimy w młynku.
W misce miksujemy jajka z masłem i cukrem. Kolejno dodajemy skórkę z cytryny, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie orzechy, oliwę i mleko. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy je w temperaturze 180°C przez 45 minut.
Do wykonania polewy, w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, cukier i kakao, po czym cały czas mieszamy, aż do połączenia składników.
Gdy ciasto przestygnie, polewamy je ciepłą jeszcze polewą czekoladową.
Smacznego!
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2013/05/woskie-ciasto-orzechowe.html