ßßß
Składniki ciasta:- 18 dag orzechów laskowych,- 3 jajka,- 12 dag masła,- 18 dag cukru,- 25 dag mąki pszennej,- skórka otarta z 1 cytryny,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 1 łyżka oliwy,- 150 ml mleka.Składniki polewy czekoladowej:- 3 łyżki wody,- 3 łyżki masła,- 3 łyżki cukru,- 3 łyżki gorzkiego kakao.Sposób wykonania:Orzechy rozsypujemy na blasze tak, by tworzyły jedną warstwę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez kilka minut, aż do zbrązowienia i popękania skórki. Należy uważać, by nie piec orzechów zbyt długo, bo przypalone mają gorzkawy smak. Następnie orzechy wysypujemy na ścierkę kuchenną, chwytamy jej 4 końce i trzemy orzechy o siebie, by oddzieliła się od nich skórka. Tak przygotowane orzechy mielimy w młynku.W misce miksujemy jajka z masłem i cukrem. Kolejno dodajemy skórkę z cytryny, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie orzechy, oliwę i mleko. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy je w temperaturze 180°C przez 45 minut.Do wykonania polewy, w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, cukier i kakao, po czym cały czas mieszamy, aż do połączenia składników.Gdy ciasto przestygnie, polewamy je ciepłą jeszcze polewą czekoladową.Smacznego!