Wykonanie
Ciasto
orzechowe - nigdy wcześniej takiego nie
jadłam. Aż tu nagle mój mąż postanowił je zrobić. I jest to drugie ciasto, które małżonek robi, obok
drożdżowego z
jabłkami. Choć ma dar raczej do dań
mięsnych i
makaronowych, to te dwa jego wyjątki są ..... warte grzechu. Gorąco polecam.Przepis na ciasto pochodzi z "Kulinarnego atlasu świata".

Składniki ciasta:- 18 dag
orzechów laskowych,- 3
jajka,- 12 dag
masła,- 18 dag
cukru,- 25 dag
mąki pszennej,- skórka otarta z 1
cytryny,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1 łyżka
oliwy,- 150 ml
mleka.Składniki
polewy czekoladowej:- 3 łyżki
wody,- 3 łyżki
masła,- 3 łyżki
cukru,- 3 łyżki gorzkiego
kakao.Sposób wykonania:
Orzechy rozsypujemy na blasze tak, by tworzyły jedną warstwę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez kilka minut, aż do zbrązowienia i popękania skórki. Należy uważać, by nie piec
orzechów zbyt długo, bo przypalone mają gorzkawy smak. Następnie
orzechy wysypujemy na ścierkę kuchenną, chwytamy jej 4 końce i trzemy
orzechy o siebie, by oddzieliła się od nich skórka. Tak przygotowane
orzechy mielimy w młynku.W misce miksujemy
jajka z
masłem i
cukrem. Kolejno dodajemy
skórkę z cytryny, przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Następnie
orzechy,
oliwę i
mleko. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26 cm wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką. Pieczemy je w temperaturze 180°C przez 45 minut.Do wykonania polewy, w garnuszku rozpuszczamy
masło, dodajemy
wodę,
cukier i
kakao, po czym cały czas mieszamy, aż do połączenia składników.Gdy ciasto przestygnie, polewamy je ciepłą jeszcze
polewą czekoladową.Smacznego!
