Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Natalia Korcelli-Włodarska

Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia belgijskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 duże
cykorie2 łyżki
masła1 średnia drobno usiekana
cebula1
por (tylko biała część) pokrojony w plasterki1 pokrojona w plasterki łodyżka
selera naciowego1 łyżka
mąki1 litr rosołu z
kurczakasól i
pieprz1/2 szklanki
kremowej śmietankinatka lub
szczypiorek do posypaniaZupa-krem z
cykorii - sposób przygotowania:
Cykorie obieramy z wierzchnich liści i
ostrym nożykiem wycinamy głąb. Liście kroimy w kawałki.
Masło rozpuszczamy w garnku do zupy, dodajemy
cebulę,
pora,
selera oraz
cykorię. Dusimy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną, ale się nie zrumienią. Wsypujemy
mąkę, starannie mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy gorący rosół, garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez pół godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy
sól i
pieprz do smaku i zabielamy
śmietanką. Zupę podajemy gorącą, posypaną
natką lub
szczypiorkiem, ewentualnie z grzaneczkami.Jadasz
cykorię tylko na surowo? Na ciepło, np. w formie kremowej zupy, też jest smaczna. W chłodniejsze dni warto dodać do niej nieco
imbiru - wzbogaci smak i rozgrzeje. Krem z
cykorii 4
cykorie 2 łyżki
masła cebula biała część
pora pokrojona w plasterki łodyga
selera naciowego łyżka
mąki lit