ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z cykorii

Zupa-krem z cykorii

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Natalia Korcelli-Włodarska
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia belgijska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 duże cykorie
2 łyżki masła
1 średnia drobno usiekana cebula
1 por (tylko biała część) pokrojony w plasterki
1 pokrojona w plasterki łodyżka selera naciowego
1 łyżka mąki
1 litr rosołu z kurczaka
sól i pieprz
1/2 szklanki kremowej śmietanki
natka lub szczypiorek do posypania
Zupa-krem z cykorii - sposób przygotowania: Cykorie obieramy z wierzchnich liści i ostrym nożykiem wycinamy głąb. Liście kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy w garnku do zupy, dodajemy cebulę, pora, selera oraz cykorię. Dusimy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną, ale się nie zrumienią. Wsypujemy mąkę, starannie mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy gorący rosół, garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez pół godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku i zabielamy śmietanką. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką lub szczypiorkiem, ewentualnie z grzaneczkami.
Jadasz cykorię tylko na surowo? Na ciepło, np. w formie kremowej zupy, też jest smaczna. W chłodniejsze dni warto dodać do niej nieco imbiru - wzbogaci smak i rozgrzeje. Krem z cykorii 4 cykorie 2 łyżki masła cebula biała część pora pokrojona w plasterki łodyga selera naciowego łyżka mąki lit
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601422/zupakrem z cykorii/p