ßßß
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia belgijskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 duże cykorie2 łyżki masła1 średnia drobno usiekana cebula1 por (tylko biała część) pokrojony w plasterki1 pokrojona w plasterki łodyżka selera naciowego1 łyżka mąki1 litr rosołu z kurczakasól i pieprz1/2 szklanki kremowej śmietankinatka lub szczypiorek do posypaniaZupa-krem z cykorii - sposób przygotowania: Cykorie obieramy z wierzchnich liści i ostrym nożykiem wycinamy głąb. Liście kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy w garnku do zupy, dodajemy cebulę, pora, selera oraz cykorię. Dusimy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną, ale się nie zrumienią. Wsypujemy mąkę, starannie mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy gorący rosół, garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez pół godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku i zabielamy śmietanką. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką lub szczypiorkiem, ewentualnie z grzaneczkami.Jadasz cykorię tylko na surowo? Na ciepło, np. w formie kremowej zupy, też jest smaczna. W chłodniejsze dni warto dodać do niej nieco imbiru - wzbogaci smak i rozgrzeje. Krem z cykorii 4 cykorie 2 łyżki masła cebula biała część pora pokrojona w plasterki łodyga selera naciowego łyżka mąki lit