Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki /AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)20 dag pokrojonej
czekolady deserowej1/4 szklanki
śmietany (36-proc.)1 słoik (ok. 20 dag)
wiśni koktajlowych (mogą być
wiśni e z
nalewki)1 puszka (ok. 900 g)
gruszek w
syropie40-50 dag biszkopcików lub pokrojonego w kostkę podeschniętego domowego
biszkoptuCzekoladowe fondue - sposób przygotowania: Rozpuść
czekoladę ze
śmietaną, dodaj
wiśnie i nieco
syropu z
gruszek (lub
nalewki z
wiśni). Wlej
czekoladę z
wiśniami do kociołka na fondue. Zanurzaj w niej nadziane na szpadki cząstki
gruszek i
biszkopty. Zjadaj od razu.naczynka w blasze do pieczenia, wlej do blachy gorącą
wodę, tak, by sięgała do połowy wysokości foremek. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 7-10 minut, w zależności od tego, jak bardzo ścięte ma być
żółtko.
Czekoladowe fondue to prosty pomysł na deser. Dodatki do takiego słodkiego fondue możesz wybieraćKonkurs: Z gorącą
czekoladą
Podziel się przepisem z wykorzystaniem
czekolady i wygraj jeden z dziesięciu zestawów do fondue ufundowany przez
sieć sklepów Lidl. Długie, zimowe wieczory w dobrym towarzystwie będą jeszcze przyjemniejsze! Na Wasze przepisy (najlepiej ze zdjęciem) czekamy do 15 grudnia 2013 roku. Zgłoszenia wysyłajWalentynki last minute

. Zobacz przepis na spaghetti aglio,
olio e peperoncino Na deser proponujemy coś równie prostego -
truskawki w
czekoladzie lub
czekoladowe fondue z
gruszkami oraz biszkopcikami. Zobacz przepis na
czekoladowe fondue z
gruszkami Zobacz przepis na
truskawki z
amaretto w
czekoladzie Liczy się detal Diabełskładnik. Jeśli nie masz specjalnego urządzenia do fondue,
czekoladę możesz również roztopić w kąpieli
wodnej.
Czekoladowe fondue 200 g
gorzkiej czekolady grudka
masła 50 g
cukru pudru 50 ml
wody dowolne
owoce (np.
banan,
mango lub
melon) ew. 2-3 łyżki
brandy Czekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieliFondue
czekoladowe fondue . Należy rozpuścić
czekoladę ze
śmietanką i ewentualnie odrobiną
wody albo
alkoholu. Z
grand marnier sos będzie lekko
pomarańczowy, z
likierem kahlua
kawowy, z pepermintem
miętowy. W
czekoladzie można maczać
owoce, ciasto,
herbatniki. Na śniadanie jest świetne z
croissantami. Garnek do
Czekolada i
owoce - doskonałe połączenie

przepisie proponujemy
gruszki, ale mogą to być również
truskawki,
maliny... Doskonały sposób na deser dla grupki przyjaciół.
Czekoladowe fondue z
gruszek i
biszkoptów 20 dag pokrojonej
czekolady deserowej 1/4 szklanki
śmietany (36-proc.) 1 słoik (ok. 20 dag)
wiśni koktajlowych (mogą być
wiśnie z
nalewkiSmakołyki na Dzień
Czekolady
%. Reszta to duża ilość
mleka, a co za tym idzie - łagodny smak (do wykorzystania w fondue). Zobacz przepis na
czekoladowe fondue z
gruszek i
biszkoptów . Warto pamiętać, że
biała czekolada jest nią jedynie z nazwy. Nie zawiera, bowiem miazgi
kakaowej, a jedynie sporą dawkę tłuszczu
kakaowego.
Czekolada iDodatki do świątecznych przysmaków, które możesz zrobić sam

wyschnięcia. Rady: - przed dodaniem do ciasta skórkę drobno posiekaj - skórkę możesz przełożyć do słoika, zalać
syropem i przechowywać w lodówce - w takiej wersji możesz użyć jej np. zamiast
konfitur do
herbaty - z kandyzowanej
skórki pomarańczowej możesz zrobić deser -
czekoladowe fondue : maczaj paski w