Wykonanie
Dzisiaj pomysł na prosty ale pyszny tort, który każdy będzie potrafił zrobić w domu.Całą pracę zaczynamy od upieczenia
spodów biszkoptowych. Większość uważa że pieczenie
biszkoptu jest równie trudne jak układanie kostki Rubika ;)Ja mam wypróbowany przepis 1:1:1 -
jajko :
mąka :
cukierBiałko ubijamy na sztywno z
cukrem, dodajemy przesianą
mąkę i na koniec delikatnie mieszamy z
mąką.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni.Mój tort składał się z sześciu
spodów.Masa tortowa :600 ml.
śmietany 36 %200 g.
białej czekoladyŚmietanę ubijamy na sztywno, a
czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Ważne jest aby spód naczynia bezpośrednio nie dotykał
wody, a
woda się nie gotowała ale była gorąca.Gdy
czekolada jest rozpuszczona należy ją dodać powoli do ubitej
śmietany energicznie mieszając.
Nasz tort przekładamy wystudzonym
spodem biszkoptowym, którego nasączamy rozpuszczoną
galaretką truskawkową i masą z
białej czekolady. Przełożony tort schowałem do lodówki na godzinę, a następnie go udekorowałem.