Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga A. Kłosińska

Fot. Marcin KiełbiewskiCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)20 dag azjatyckiego
makaronu ryżowego4-5 łyżek
soku z limonki3 łyżki
sosu rybnego4 łyżeczki sosu
chilli1 ząbek
czosnku2 łyżeczki
cukru50 dag średniej wielkości
krewetek1
ogórek25 dag
groszku cukrowego1
czerwona paprykagarść listków
miętygarść listków
kolendrysólAzjatycka
sałatka makaronowa z
krewetkami - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną
wodą, osączamy. Kroimy nożyczkami, aby
nitki były krótsze. Robimy sos: podgrzewamy na małym ogniu
sok z limonki z
sosami rybnym i
chilli, dodajemy rozgnieciony
czosnek i
cukier. Zdejmujemy z ognia, gdy
cukier się rozpuści. Obgotowane
krewetki zalewamy 2 łyżkami sosu, mieszamy, aby były zanurzone z każdej strony, odstawiamy na kilka minut. W miseczkach układamy
makaron, na nim plasterki
ogórka,
groszek cukrowy pokrojony ukośnie na połówki,
paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki,
miętę oraz
kolendrę. Solimy. Na wierzchu kładziemy zamarynowane
krewetki, skrapiamy resztą sosu.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu