ßßß
Fot. Marcin KiełbiewskiCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)20 dag azjatyckiego makaronu ryżowego4-5 łyżek soku z limonki3 łyżki sosu rybnego4 łyżeczki sosu chilli1 ząbek czosnku2 łyżeczki cukru50 dag średniej wielkości krewetek1 ogórek25 dag groszku cukrowego1 czerwona paprykagarść listków miętygarść listków kolendrysólAzjatycka sałatka makaronowa z krewetkami - sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Kroimy nożyczkami, aby nitki były krótsze. Robimy sos: podgrzewamy na małym ogniu sok z limonki z sosami rybnym i chilli, dodajemy rozgnieciony czosnek i cukier. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści. Obgotowane krewetki zalewamy 2 łyżkami sosu, mieszamy, aby były zanurzone z każdej strony, odstawiamy na kilka minut. W miseczkach układamy makaron, na nim plasterki ogórka, groszek cukrowy pokrojony ukośnie na połówki, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki, miętę oraz kolendrę. Solimy. Na wierzchu kładziemy zamarynowane krewetki, skrapiamy resztą sosu.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu