ßßß
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia angielska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 łyżka suszonych drożdży1/2 szklanki cukru1.5 szklanki mleka4 czubate szklanki przesianej mąki2 łyżeczki przyprawy do piernika2 łyżeczki cynamonu5 dag masła1 jajko1.5 szklanki rodzynek sułtanek1/3 szklanki mieszanki keksowej lub posiekanej skórki pomarańczowejolejKrzyżyki z ciasta:1/2 szklanki mąki1/3 szklanki wodyPolewa:1/2 szklanki cukru1/4 szklanki wody2 łyżeczki żelatyny namoczone w łyżce wodySłodkie bułeczki z cynamonem - sposób przygotowania: Mieszamy drożdże z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 5 minut, następnie dodajemy mąkę i przyprawy, masło, jajko, sułtanki, mieszankę keksową i resztę cukru. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na 12 porcji i formujemy bułeczki.Blachę smarujemy masłem i wyściełamy pergaminem. Układamy na niej bułeczki, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Robimy ciasto na krzyżyki. Mieszamy mąkę z wodą, wkładamy do foliowego woreczka i odcinamy rożek. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C (bez termoobiegu). Na każdej bułeczce rysujemy krzyżyk (jako symbol ukrzyżowania Chrystusa). Pieczemy 35 min. Robimy polewę: wsypujemy cukier do wody, zagotowujemy, mieszając, łączymy z napęczniałą żelatyną (namoczoną wg przepisu na torebce). Smarujemy gorące bułki.Magia wypieków
przyjemniejsze przebudzenie w zimny jesienny lub zimowy poranek? Słodkie bułeczki z cynamonem 700 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 kostki (100 g) masła 1 szklanka (250 ml) mleka 1/4 szklanki (50 g) cukru pudru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 jajko sól nadzienie: 1/2 kostki (100 g) masła 1/2 szklanki (100 gPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu