Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia angielska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 łyżka
suszonych drożdży1/2 szklanki
cukru1.5 szklanki
mleka4 czubate szklanki przesianej
mąki2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
cynamonu5 dag
masła1
jajko1.5 szklanki
rodzynek sułtanek1/3 szklanki mieszanki keksowej lub posiekanej
skórki pomarańczowejolejKrzyżyki z ciasta:1/2 szklanki
mąki1/3 szklanki
wodyPolewa:1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
wody2 łyżeczki
żelatyny namoczone w łyżce
wodySłodkie bułeczki z
cynamonem - sposób przygotowania: Mieszamy
drożdże z 2 łyżkami
cukru i ciepłym
mlekiem. Odstawiamy na 5 minut, następnie dodajemy
mąkę i
przyprawy,
masło,
jajko, sułtanki, mieszankę keksową i resztę
cukru. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do miski posmarowanej
olejem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na 12 porcji i formujemy bułeczki.Blachę smarujemy
masłem i wyściełamy pergaminem. Układamy na niej bułeczki, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Robimy ciasto na krzyżyki. Mieszamy
mąkę z
wodą, wkładamy do foliowego woreczka i odcinamy rożek. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C (bez termoobiegu). Na każdej bułeczce rysujemy krzyżyk (jako symbol ukrzyżowania Chrystusa). Pieczemy 35 min. Robimy polewę: wsypujemy
cukier do
wody, zagotowujemy, mieszając, łączymy z napęczniałą
żelatyną (namoczoną wg przepisu na torebce). Smarujemy gorące
bułki.
Magia wypieków
przyjemniejsze przebudzenie w zimny jesienny lub zimowy poranek? Słodkie bułeczki z
cynamonem 700 g
mąki pszennej 25 g
drożdży 1/2 kostki (100 g)
masła 1 szklanka (250 ml)
mleka 1/4 szklanki (50 g)
cukru pudru 1 łyżeczka mielonego
kardamonu 1
jajko sól nadzienie: 1/2 kostki (100 g)
masła 1/2 szklanki (100 gPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu