ßßß
Fot. BBSPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:1 szklanka mąki2 łyżki kwaśnej śmietany (22%)3 żółtka70 g masłaszczypta soliszczypta proszku do pieczeniaWypełnienie:250 g maku1.5 szklanki mleka250 ml wytrawnego białego wina3 łyżki cukru100 g rodzynek70 g mieszanych bakalii1 kg gruszek50 g masłaTarta makowa z gruszkami - sposób przygotowania: Zagniatamy i wyrabiamy kruche ciasto z podanych składników. Szczelnie zawijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Mak gotujemy w mleku przez pół godziny (proporcja objętości maku i mleka 1:1). Osączamy, mielemy dwa razy w maszynce do mięsa. Gotujemy wino z 2 łyżkami cukru, rodzynkami i bakaliami, redukując objętość o 1/3. Łączymy z makiem. Karmelizujemy na patelni resztę cukru i wkładamy gruszki - obrane, pozbawione pestek i przekrojone na pół. Po dwóch minutach wrzucamy masło i dusimy gruszki 5 minut, odwracając od czasu do czasu, by pokryły się maślanym karmelem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i umieszczamy w posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką formie do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temp. 180°C. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, a na wierzch gruszki. Dopiekamy przez 35 minut.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu