ßßß
Składniki : na foremkę do tarty o średnicy około 24 cmciasto1 szklanka mąki,2 łyżki kwaśnej śmietany 22%,3 żółtka,70 g masła,szczypta soli,szczypta proszku do pieczenia,wypełnienie250 g maku,1,5 szklanki mleka,250 ml wytrawnego białego wina,3 łyżki cukru,100 g rodzynek,70 g mieszanych bakalii,1 kg gruszek,50 g masła.Wykonanie :Zagnieść i wyrobić kruche ciasto z podanych składników. Szczelnie zawinąć w przezroczytą folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.Mak ugotować w mleku przez pół godziny (proporcja objętości mleka i maku 1:1). Osączyć, zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Ugotować wino z 2 łyżkami cukru, rodzynkami i bakaliami, redukując objętość o 1/3. Połączyć z makiem. Skarmelizować na patelni resztę cukru i włożyć gruszki – obrane, pozbawione pestek i przekrojone na połowę. Po dwóch minutach wrzucić masło i dusić gruszki 5 minut, odwracając od czasu do czasu, by pokryły się maślanym karmelem.Rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i umieścić w posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką formie (ja wykleiłam rękoma moją foremkę).Nakłuć widelcem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Na nadpieczony spód wyłożyć masę makową, a na wierzch gruszki. dopiekać przez 35 minut.