Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Marco Luca Ghia

Fot. Agara Jakubowska / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3 łyżki
oliwy extra virgin3 ząbki
czosnku pokrojonego w plasterki1 łyżeczki
oregano200 g
pomidorów obranych i pokrojonych3 kromki
wiejskiego chleba pokrojone w kostki o
boku 1 cm8
jajek150 g
sera feta w kostkach
Sos pomidorowy :3 łyżki
oliwy extra virginłyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczki suszonej
bazylii400 g
pomidorów5 ząbków
czosnku pokrojonych w plasterkiłyżeczka
cukrusólpieprzJajka zapiekane z
fetą i
pomidorami - sposób przygotowania: Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej
oliwie smażymy
czosnek. Dodajemy
zioła i
pomidory i, odrobinę
wody oraz
przyprawy. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 15 minut. Na głębokiej patelni (z żeliwną rączką) smażymy na
oliwie czosnek z
oregano. Wrzucamy
pomidory i smażymy przez minutę. Dolewamy
sos pomidorowy i zostawiamy na małym ogniu, aż się zagotuje. Dodajemy
chleb, rozkładając kostki równo na całej powierzchni. Wbijamy
jajka, na wierzchy rozkładamy
fetę. Dusimy przez 2 minuty, aż
białka zaczną się ścinać. Patelnię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C) na 5 minut.
Jajka na śniadanie na 9 sposobów

. Autor: Agnieszka Kręglicka Do przygotowania tej potrawy potrzebna będzie patelnia, którą można wstawić do piekarnika (np. z żeliwną rączką). Będzie dobrym pomysłem na wykorzystanie kilku kromek czerstwego
chleba.
Jajka zapiekane z
fetą i
pomidorami 3 łyżki
oliwy extra virgin 3 ząbki
czosnkuFeta na 9 sposobów

gorące jako przystawkę. Autor: Theofilos Vafidis Zapiekane
jajka z
pomidorami i
fetą świetnie sprawdzą się jako leniwe, sycące letnie śniadanie. Pamiętaj, aby do zapiekania używać patelni z żeliwną rączką, której nie straszna wysoka temperatura panująca w piekarniku.
Jajka zapiekane z
fetą i
pomidoramiŚniadanie bez pośpiechu

Na początek jajecznica na "wyższym poziomie", czyli zapiekane
jajka z dodatkiem słonej
fety, soczystych
pomidorów i
ziół. Najlepiej wykorzystać do nich prawdziwą
fetę, ponieważ z tzw.
serków typu
feta (czy też: typu greckiego) może się wytopić zbyt dużo
wody.
Jajka zapiekane z
fetą i