ßßß Cookit - przepis na Jajka zapiekane z fetą i pomidorami

Jajka zapiekane z fetą i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marco Luca Ghia
Fot. Agara Jakubowska / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
3 łyżki oliwy extra virgin
3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
1 łyżeczki oregano
200 g pomidorów obranych i pokrojonych
3 kromki wiejskiego chleba pokrojone w kostki o boku 1 cm
8 jajek
150 g sera feta w kostkach
Sos pomidorowy :
3 łyżki oliwy extra virgin
łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczki suszonej bazylii
400 g pomidorów
5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
łyżeczka cukru
sól
pieprz
Jajka zapiekane z fetą i pomidorami - sposób przygotowania: Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek. Dodajemy zioła i pomidory i, odrobinę wody oraz przyprawy. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 15 minut. Na głębokiej patelni (z żeliwną rączką) smażymy na oliwie czosnek z oregano. Wrzucamy pomidory i smażymy przez minutę. Dolewamy sos pomidorowy i zostawiamy na małym ogniu, aż się zagotuje. Dodajemy chleb, rozkładając kostki równo na całej powierzchni. Wbijamy jajka, na wierzchy rozkładamy fetę. Dusimy przez 2 minuty, aż białka zaczną się ścinać. Patelnię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C) na 5 minut.
Jajka na śniadanie na 9 sposobów
. Autor: Agnieszka Kręglicka Do przygotowania tej potrawy potrzebna będzie patelnia, którą można wstawić do piekarnika (np. z żeliwną rączką). Będzie dobrym pomysłem na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba. Jajka zapiekane z fetą i pomidorami 3 łyżki oliwy extra virgin 3 ząbki czosnku
Feta na 9 sposobów
gorące jako przystawkę. Autor: Theofilos Vafidis Zapiekane jajka z pomidorami i fetą świetnie sprawdzą się jako leniwe, sycące letnie śniadanie. Pamiętaj, aby do zapiekania używać patelni z żeliwną rączką, której nie straszna wysoka temperatura panująca w piekarniku. Jajka zapiekane z fetą i pomidorami
Śniadanie bez pośpiechu
Na początek jajecznica na "wyższym poziomie", czyli zapiekane jajka z dodatkiem słonej fety, soczystych pomidorów i ziół. Najlepiej wykorzystać do nich prawdziwą fetę, ponieważ z tzw. serków typu feta (czy też: typu greckiego) może się wytopić zbyt dużo wody. Jajka zapiekane z fetą i
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/168143760/jajka zapiekane z feta i pomidorami/p