Wykonanie


Zrobiłam na śniadanie bruschettę z
pomidorami i
bazylią. Po raz pierwszy
jadłam ją w Toskanii, w ogrodzie w
Winnicy, w której mieszkaliśmy. Kromki
wiejskiego chleba opieczone na grillu, posmarowane
czosnkiem i dosłownie oblane
oliwą. A na to słodkie
pomidory z
bazylią. Na samo wspomnienie tamtego smaku ślina cieknie po brodzie:-) Od tamtego czasu wystarczy w domu zrobić sobie przepyszną kanapkę, żeby się przenieść do tamtych ogrodów
winnicy. Prawda jakie to proste:-)?Pewnie u każdego teraz w kuchni stoi miska ze słodkimi, dojrzałymi
pomidorami, więc do dzieła!Składniki:

kilka kromek czerstwego
chleba wiejskiego lub ciabaty,
oliwa,2 ząbki
czosnku,kilka
pomidorów,świeża
bazylia,
sól i
pieprz.Przygotowanie:Kromki
chleba polać
oliwą i rozsmarować
czosnek. Zapiec w piekarniku pod grillem na złoty kolor. W tym czasie sparzyć
pomidory, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wymieszać z pociętą
bazylią. Doprawić
solą i
pieprzem.
Sałatkę pomidorową układać na ciepłych kromkach.

