ßßß Cookit - przepis na Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta z pomidorami i bazylią

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam na śniadanie bruschettę z pomidorami i bazylią. Po raz pierwszy jadłam ją w Toskanii, w ogrodzie w Winnicy, w której mieszkaliśmy. Kromki wiejskiego chleba opieczone na grillu, posmarowane czosnkiem i dosłownie oblane oliwą. A na to słodkie pomidory z bazylią. Na samo wspomnienie tamtego smaku ślina cieknie po brodzie:-) Od tamtego czasu wystarczy w domu zrobić sobie przepyszną kanapkę, żeby się przenieść do tamtych ogrodów winnicy. Prawda jakie to proste:-)?
Pewnie u każdego teraz w kuchni stoi miska ze słodkimi, dojrzałymi pomidorami, więc do dzieła!
Składniki:
kilka kromek czerstwego chleba wiejskiego lub ciabaty,
oliwa,
2 ząbki czosnku,
kilka pomidorów,
świeża bazylia,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Kromki chleba polać oliwą i rozsmarować czosnek. Zapiec w piekarniku pod grillem na złoty kolor. W tym czasie sparzyć pomidory, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wymieszać z pociętą bazylią. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę pomidorową układać na ciepłych kromkach.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/08/bruschetta-z-pomidorami-i-bazylia.html