Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Małek

fot.
Anna MałekCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)400 g
łososiasok i skórka z 1
cytrynyotarta skórka z 1/2
pomarańczysólświeżo mielony
pieprz1/2 łyżeczki nasion
gorczycy1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiświeża
kolendra1 dojrzałe
awokadookoło 70 g cienkiego
makaronu ryżowego (surowego)
oliwa do głębokiego smażeniagęsty
ocet balsamicznyCytrusowy łosoś na
ryżowym chruście - sposób przygotowania:
Łososia umyć, pokroić na 2 porcje. Z umytej
cytryny zetrzeć skórkę.
Łososia skropię sokiem z połowy z
cytryny. Nasiona
gorczycy rozetrzeć delikatnie w moździerzu, wymieszać z
papryką i
solą. Dokładnie natrzeć mieszanką
rybę. Z
pomarańczy zetrzeć skórkę dodać do niej
skórkę cytrynową i natrzeć nimi
rybę. Posypać odrobiną suszonego
czosnku. Tak przygotowaną
rybę włożyć do ceramicznej miski, przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc ale i 3 godziny wystarczą. Do głębokiego garnka wlać
oliwę, rozgrzać dość mocno. Na gorący tłuszcz wrzucać porcjami
makaron ryżowy. Smażyć kilka sekund, przewracając na drugą stronę, aby cały
makaron napęczniał. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Awokado obrać i pokroić na cieknie plasterki. Skropić
cytryną, aby nie ściemniało. Na rozgrzanej patelni usmażyć
łososia ( tak jak lubicie, zachęcam aby go nie przepiec, najlepszy jest soczysty z cienką różową kreską w środku). Na dużym talerzu ułożyć porcję chrustu
ryżowego ( troszkę go połamcie). Na chrust ułożyć porcję
łososia, obok porcję
awokado. Całość przybrać świeżą
kolendrą, przyprawić świeżo mielonym
pieprzem.
Łososia polać
octem balsamicznym. Przepis pochodzi z bloga http://sprawdzonakuchnia.pl/Apetyczny
łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym
stolePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu