ßßß Cookit - przepis na Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście

Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Małek
fot. Anna Małek
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
400 g łososia
sok i skórka z 1 cytryny
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
sól
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
świeża kolendra
1 dojrzałe awokado
około 70 g cienkiego makaronu ryżowego (surowego)
oliwa do głębokiego smażenia
gęsty ocet balsamiczny
Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście - sposób przygotowania: Łososia umyć, pokroić na 2 porcje. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę. Łososia skropię sokiem z połowy z cytryny. Nasiona gorczycy rozetrzeć delikatnie w moździerzu, wymieszać z papryką i solą. Dokładnie natrzeć mieszanką rybę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę dodać do niej skórkę cytrynową i natrzeć nimi rybę. Posypać odrobiną suszonego czosnku. Tak przygotowaną rybę włożyć do ceramicznej miski, przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc ale i 3 godziny wystarczą. Do głębokiego garnka wlać oliwę, rozgrzać dość mocno. Na gorący tłuszcz wrzucać porcjami makaron ryżowy. Smażyć kilka sekund, przewracając na drugą stronę, aby cały makaron napęczniał. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Awokado obrać i pokroić na cieknie plasterki. Skropić cytryną, aby nie ściemniało. Na rozgrzanej patelni usmażyć łososia ( tak jak lubicie, zachęcam aby go nie przepiec, najlepszy jest soczysty z cienką różową kreską w środku). Na dużym talerzu ułożyć porcję chrustu ryżowego ( troszkę go połamcie). Na chrust ułożyć porcję łososia, obok porcję awokado. Całość przybrać świeżą kolendrą, przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Łososia polać octem balsamicznym. Przepis pochodzi z bloga http://sprawdzonakuchnia.pl/
Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164377946/cytrusowy losos na ryzowym chruscie/p