ßßß Cookit - przepis na GRAVAD LAX Łosoś marynowany na burakach

GRAVAD LAX Łosoś marynowany na burakach

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Akademia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia szwedzka
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 kg filetu z łososia
Marynata do łososia :
0.5 kg cukru
0.5 kg soli
2 pomarańcze
1 cytryna
ok. 50 ml wódki
Puree z buraków :
1 kg buraków
50 ml balsamico
50 g masła
cukier i sól
sok z połowy cytryny
tymianek
oliwa
GRAVAD LAX Łosoś marynowany na burakach - sposób przygotowania: Marynata do łososia: Łososia marynujemy 20 minut w wódce. W tym czasie zdejmujemy skórkę z pomarańczy i cytryny, szatkujemy, a następnie miksujemy z cukrem i solą. Łososia układamy skórą do dołu i obsypujemy miksem sól -cukier -cytrusy. Czas marynowania 24h. Puree z buraków: Buraki posypujemy tymiankiem i solą, z dodatkiem oliwy zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku (160 stopni) przez ok. 2 godziny, aż do miękkości Buraki mielimy w mikserze przez ok. 5 minut, pod koniec dodajemy masło, następnie doprawiamy solą, cukrem i balsamico. Podanie potrawy: Łososia opłukujemy z marynaty zimną wodą, osuszamy (papierowym ręcznikiem). Kroimy w cienkie plasterki, które następnie zawijamy w różyczki. Układamy na talerzu obok siebie, dekorujemy puree buraczanym i kawiorem. Przepis dzięki uprzejmości restauracji Akademia
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602339/gravad lax losos marynowany na burakach/p